Как се възстановява икономика с намаляващо и застаряващо население?

Според експерти България е ощетена, но сега пред нея се отваря голяма възможност

Как се възстановява икономика с намаляващо и застаряващо население?

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Темата за икономическото възстановяване е изключително важна в условията на криза като настоящата, но как да бъде осъществено то в България, където населението все повече намалява и застарява? Този въпрос бе засегнат от Даниела Петкова, член на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) по време на изданието „Български икономически форум 2020“.

Тя представи данни от националната статистика, според които за последните 20 години населението в страната е намаляло с над 1 млн. души, а в момента почти половината от него е в пенсионна или детска възраст.

Структурата на населението е много важна за икономическото възстановяване. Тенденцията за намаляване ще продължи и заради пандемията“, коментира Петкова и посочи, че 618 хил. души в трудоспособна възраст декларират, че не работят и не желаят, а и не учат. „Тези данни показват, че ни очакват трудни години“.

Според съоснователя на Асоциацията по роботика и автоматизация (PARA) Кристиян Михайлов пандемията е ощетила българската икономика, защото тя се намира във веригата за доставки. Сега обаче е отворена възможността България да бъде поставена на картата като идеална near shoring дестинация (близка до крайната производствената дестинация - бел. ред.).

„Все повече младежи пък ще се насочат към IT, роботика и инженерни специалности, а няма как да говорим за умно и модерно производство, без да дадем тласък в университетите и академиите“, допълни той.

Михайлов посочи, че бизнесът има нужда от по-ниски данъци за привличане на големи инвеститори, а пресен пример за подобна стратегия е Гърция и Microsoft. Според него автоматизацията на производството е ключова за увеличаване на продукцията и завземане на чужди пазари.

Сега е моментът българските фирми да се ориентират към износ, за да скъсяват веригите за доставки“, допълни той.

Особените парламентарни избори през 2021 г.

Тази година очакванията за парламентарните избори в страната са особени заради пандемията. Налице е обществено настроение за компенсации под каквато и да било форма заради пандемията и свързаните с нея икономически и социални ефекти. Засилват се и възгледите за отмяна на плоския данък, заяви икономистът Красен Станчев.

Според него бюджетът за следващата година също показва задаващите се избори.

В предизборна година се увеличава ролята на политическите балансьори, които увеличават в предизборна ситуация своята тежест и наклоняват политиките в една или друга посока. Това се вижда например в бюджета за следващата година. Разхлабва се и даването на средства за общини“, коментира още Красен Станчев.

Призив към управляващите да не изхарчват няколко милиарда лева в последните дни на декември „както стана миналата година – пиршество преди чума“ пък направи бившият икономически министър Николай Василев.

Ако харчовете догодина отиваха за линейки, медици, медицински хеликоптери, нямаше да спорим. За тях обаче отиват няколкостотин милиона, а големите пари отиват за неща, които нямат нищо общо с кризата“, коментира Василев.

Според него грешките в антикризисните отговори тази година безспорно са диференцирането на ДДС и инстинктите на държавното управление да прави мегаструктури, като държавни бензиностанции и ВиК холдинг.

Коментари: 0