Парламентарните избори може да бъдат отложени

Законът позволявал до два месеца отсрочване на датата, което значи, че вотът може да е през май

Парламентарните избори може да бъдат отложени

Снимка: bTV/Стопкадър

Има възможност, ако не се подобри ситуацията с коронавируса, да има отмяна с до два месеца на редовните парламентарни изборите, коти трябва да са през март. Това каза говорителят на ЦИК Таня Цанева в интервю за bTV. Тя все пак се надява през пролетта пандемията да отшуми, защото има твърде много проблеми пред провеждането на избори в такава ситуация.

„Но това (отлагането) е компетенция на президента, датата може да варира в рамките на 2 месеца, или тези през март да се преместят най-късно в края на май“, обясни Цанева.

Тя добави, че в момента ЦИК не може да отговори на въпроса как ще гласуват хора под карантина. „Ще се смисли за това, ако пандемичната обстановка продължи“, каза говорителят на избирателната комисия „Според Изборния кодекс с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания. COVID не е такова увреждане, ще се мисли, все пак имаме доста време до края на март, когато ще се знае каква е степента на развитие на пандемията, надяваме се, че ще е отшумяла до тога.“

Цанева обясни, че има възможност изборният ден да започне с два часа по-рано, или в 5 сутринта, за да се избегне струпването на хора.

Машините за гласуване ще са 9600 при общо около 12 000 секции в страната, няма да се подменят при повреда в изборния ден, защото са програмирани за определената секция.

Гласуването в чужбина ще бъде решено спрямо подадените заявления и там, където е нужно, от позволението на дадената страна, което ще зависи и от обстановката.

Коментари: 0