Професиите, които ще бъдат най-търсени през 2021 г.

LinkedIn е събрала данните си в 15 области, като всяка от тях обхваща конкретни, но свързани длъжности

Професиите, които ще бъдат най-търсени през 2021 г.

Снимка: Unsplash

14518 ~ 5 мин. четене

Милиони хора научиха през 2020 г., че цели индустрии могат да бъдат затворени в рамките на 24 часа. Области като авиацията и хотелиерството бяха силно засегнати от пандемията, докато здравеопазване, образование и финанси имаха нужда от повече хора, за да отговорят на увеличеното търсене. Тази внезапна промяна на пазара на труда остави много хора в лутане с какво да се заемат тепърва.

От служебната социална платформа LinkedIn анализираха областите, които в момента откриват най-много нови работни позиции, и правят прогноза за тези, в които ще бъдат търсени най-много хора в света за в бъдеще.

Независимо дали искате да се върнете на работа или да инвестирате в талантите си в нова област, тези данни са създадени, за да Ви помогнат да намерите път в едно объркано време“, пише в доклада на LinkedIn.

Компанията е групирала данните си в 15 области, като всяка от тях обхваща редица конкретни, но свързани длъжности.

 •  Служители в електронната търговия „на първа линия“

Наемането за тези длъжности нарасна със 73% на годишна база и това търсене продължава с над 400 хил. отворени работни места в момента. В това число влизат шофьори, доставчици и служители, обработващи пратките.

 • Експерти по заеми и ипотеки

Комбинацията от изключително ниски лихвени проценти и предоставяните от банките кредити, гарантирани до известна степен от правителствата, накара много фирми и граждани да се възползват. Наемането на експерти по заеми и ипотеки се е увеличило с близо 59% от 2019 г. насам. За хората, които искат да работят от вкъщи, около една четвърт от обявите за работа в тези сектори споменават възможностите за отдалечена работа. В това число влизат координатори по заеми, ипотечни консултанти и застрахователи.

 • Здравен персонал

Пандемията предизвика внезапна и трайна нужда от лекари и медицински сестри, но също така и за друг тип здравен персонал като фармацевти, зъболекари, здравни асистенти и др. От 2019 г. наемането на тези длъжности се е увеличило с повече от 34%.

 • Професионалисти в развитието на бизнеса и продажбите

Предприятията имаха задачата да се адаптират бързо към несигурния свят и икономика. Докато някои работни места бяха загубени, сега ще бъдат търсени такива, които да помогнат на бизнеса да се ориентира през пандемията. Наемането на тези роли е нараснало с над 45% между 2020 и 2019 г. В това число влизат консултанти по продажбите, стратегически съветници и др.

 • Специалисти по приобщаването в компаниите

Протестите за правата на чернокожите граждани през 2020 г. накараха организациите по целия свят да се съобразяват със нуждата от премахване на расизма и утвърждаването на разнообразие на властовите позиции. От 2019 г. наемането на тези роли се е увеличило с повече от 90%. В това число влизат координатор на разнообразието, помощник по приобщаването и др.

 • Специалисти в дигиталния маркетинг

Хората вече прекарват по-голямата част от времето си вкъщи, а основното им развлечение е интернет, което означава, че бизнесите са нетърпеливи да покажат своите продукти и услуги на екраните. Специалистите в дигиталния маркетинг са натоварени със задачата да измислят как да привлекат вниманието на хората в и без това наситен дигитален свят. Наемането за роли в дигиталния маркетинг нарасна с близо 33% в сравнение с предходната година. В това число влизат Специалист по дигитален маркетинг, мениджър социални медии, маркетинг представител, SЕО и др.

 • Медицински сестри

Медицинските сестри са гръбнакът на здравната система и те очевидно са търсени, докато светът се придвижва обратно от най-мрачните дни на пандемията. Тези роли обаче не са само в болниците. Организациите търсят медицински сестри, които да служат в заведения за дългосрочни грижи, училища, центрове за спешна помощ и др. Коронавирусът не е единствената причина за търсенето на медицински сестри: нуждата се определя от редица фактори, включително застаряващото население. Търсенето на медицински сестри нарасна с близо 30% в сравнение с предходната година през 2020 г.

 • Учители

През 2020 г. училищата и университетите бързо трябваше да преосмислят начина, по който работят и преподават. В допълнение към традиционните начални и средни учители нарасна търсенето на помощни работници и частни преподаватели. Наемането на тези роли е нараснало с повече от 20% между 2019 и 2020 г. В това число влизат асистент преподаватели, преподаватели по математика, разработчици на учебни програми.

 • Създатели на дигитално съдържание

Докато локдаунът бе обхванал почти целия свят, за мнозина забавлението бе онлайн и безброй стрийминг и социални платформи се засилиха, за да задоволят търсенето. От TikTok до YouTube и от блогове до подкасти, търсенето на създатели на цифрово съдържание нарасна с 49% на годишна база, осигурявайки постоянен и забавен поток от медии.

 • Треньори за личностно, кариерно и житейско развитие

Сеизмичните събития през 2020 г. накараха много хора да преоценят посоката на своята кариера, живот и много повече. Мнозина се обърнаха към хора, които биха могли да им помогнат да набележат нов курс за себе си или бизнеса си. Наемането на тези треньорски роли се е увеличило с над 51% от 2019 г. насам.

 • Специализирани инженери

Повечето служебни и непринудени отношения се преместиха онлайн в разгара на пандемията. Технологията, която позволява тези разговори, изисква високоспециализирани хора да ги създават и поддържат. Наемането за тези инженерни роли е нараснало с близо 25% между 2019 и 2020 г. За щастие на хората в тази област, много от тях могат да работят и от вкъщи. В това число влизат разработчици на игри, специалисти по софтуерно инженерство и клиентски инженери.

 • Специалисти по психично здраве

В допълнение към физическото здраве и икономическите разходи за коронавируса, пандемията предизвика криза на психичното здраве. Съветниците, терапевтите и други специалисти по психично здраве бяха натоварени да помагат на хора, които се чувстват изолирани или притеснени за тяхната безопасност. Наемането на тези роли е нараснало с близо 24% на годишна база.

 • Специалисти по клиентско преживяване

Начинът, по който дадено приложение или уебсайт функционира, е от решаващо значение за успеха му. Търсенето на хора, които се специализират в това как хората взаимодействат с тези технологии, нараства, тъй като милиони хора се обръщат към интернет и техните устройства, за да се забавляват, свързват или пазаруват. Наемането на тези специалисти е нараснало с 20% между 2019 и 2020 г. В това число влизат дизайнери, специалисти по интерфейс и др.

 • Специалисти по обработка на големи бази данни

Светът работи с данни. Организациите, големи или малки, се нуждаят от експерти, които могат да осмислят данните и да се учат от тях. Пандемията може да е накарала някои бизнеси да се облегнат по-силно на изследователите на данни, докато се движат във все по-несигурен свят. Наемането за тези роли е нараснало с близо 46% от 2019 г. насам. В това число влизат анализатори на данни, учени и др.

 • AI инженери

Професията изкуствен интелект (ИИ) процъфтяваше доста преди пандемията да засегне икономиката. Много компании гледаха на AI като на начин да се справи с повишеното търсене по време на пандемията. Други разследваха AI като начин да предпазят бизнеса си от бъдещи смущения. Наемането в тази област е нараснало с 32% между 2019 и 2020 г. В това число влизат инженер по машинно обучение, специалисти по изкуствен интелект, изследователи на машинното обучение и др.

Подкрепи Economic.bg