Lockheed Martin и General Motors разработват луноход за НАСА

GM има опит в създаването на подобно превозно средство

Lockheed Martin и General Motors разработват луноход за НАСА

Снимка: Lockheed Martin/GM

300 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Компаниите Lockheed Martin и General Motors обявиха в сряда, че обединяват усилията си в разработването на лунно превозно средство (луноход) за предстоящите мисии Artemis на НАСА до Луната.

Повърхностната мобилност е от решаващо значение за осигуряване и поддържане на дългосрочно изследване на лунната повърхност. Тези лунни роувъри от следващо поколение драстично ще разширят обхвата на астронавтите“, заяви изпълнителният вицепрезидент на Lockheed Martin Рик Амброуз.

По-рано тази година НАСА публикува съобщение до компаниите, че „се нуждае от марсоход от човешка класа, който ще разшири обхвата на изследване“ на астронавтите по време на мисии за програмата Artemis. Програмата на НАСА, обявена от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп и продължена при президента Джо Байдън, се състои от множество мисии до орбитата и повърхността на Луната през следващите години.

В заявката на НАСА за лунно превозно средство от следващо поколение се отбелязва, че трябва да се използват различни модерни технологии, включително системи за електрически превозни средства, автономно шофиране и възможности за опасен терен.

GM е построил такова превозно средство и преди, тъй като компанията е била основният подизпълнител, който е помогнал на Boeing да създаде лунната машина, използвана по време на три мисии Аполо до Луната.

Коментари: 0