Министърът на икономиката изслушва надзора на ББР

Те трябва да обяснят как и защо са допуснали концентрация на кредити за близо 1 млрд. лв. в осем компании

Министърът на икономиката изслушва надзора на ББР

Снимка: БТА

1436 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Служебният министър на икономиката организира изслушване на представителите на надзорния съвет на Българската банка за развитие. Те трябва да обяснят как и защо са допуснали концентрация на кредити за близо 1 млрд. лв. в осем компании. Петков организира срещата в качеството си на упражняващ правата на държавата, която от една седмица е едноличен собственик на капитала на банката.

Припомняме, че основната цел на Българската банка за развитие е да кредитира малкия и среден бизнес, тъй като в много случаи именно тези компании биха срещнали трудности в набирането на капитал през търговските банки.

Тримата членове на Надзорния съвет на ББР ще бъдат изслушвани поотделно, като Митко Симеонов и Велина Бурска ще докладват преди Стамен Янев - председател на Надзорния съвет на банката в ролята си на зам.-министър от кабинета „Борисов 3“ и след това върнат начело на Агенцията за инвестиции.

В сряда Петков смени Одитния комитет на банката, а още миналата седмица анонсира, че специална комисия ще направи проверка. Миналата седмица той заяви, че е предложил промени в устава на банката, с които да се забрани отпускането на заеми над 5 млн. лв. По този въпрос се чака одобрението на БНБ.

Припомняме, че служебният финансов министър изрази и притеснение относно факта, че фирми, финансирани с големи кредити от ББР, са в списъка с големи длъжници на НАП.

Коментари: 0