Лондон – най-желана дестинация от инвеститорите в бизнес имоти

Най-предпочитан сегмент от глобалните инвеститори на бизнес имоти се оказват офисите и индустриалните имоти

Лондон – най-желана дестинация от инвеститорите в бизнес имоти

Снимка: БГНЕС

320 ~ 2 мин. четене

Най-желаната дестинация от глобалните инвеститори в бизнес имоти е Лондон, според консултантската компания CBRE. В топ 3 се допълва от Токио и Сан Франциско, а на четвъртото място е заето от Сидни. В топ 10 влизат още Мадрид, Далас, Лос Анджелис, Сиатъл и Париж. 

Ню Йорк, който обикновено заема втората позиция, този път в класиран на пето място. Регионът на Западна Европа е най-предпочитан от глобалните инвеститори в имоти. Втората позиция е за Азия, въпреки забавянето на китайската икономика. Трета позиция заема региона на Северна Америка, а на четвърто место остава Централна и Източна Европа. 

Резултатите от проучването на CBRE сочат, че глобалните инвеститори са уверени в намеренията си за разширяване на вложенията през тази година. Значително се засилва апетитът за трансгранични инвестиции в имоти. 

Заради ниската доходност и високите цени на активите на водещите пазари в Европа и Америка инвеститорите все по-често избират по-второстепенни дестинации. Същевременно обаче се засилва интересът към първокласни дестинации като Азиатско- тихоокеанския регион. 

Експертите очакват, че през следващите години инвеститорите ще ребалансират портфейлите си и на практика да ограничат присъствието си в пазарите сектори, които са надценени в момента. 
Очаква се забавяне на трансграничните инвестиции на азиатските инвеститори заради резкия ръст, отчетен през последните години.

Най-предпочитан сегмент от глобалните инвеститори на пазара за бизнес имоти се оказват офисите и индустриалните имоти. За сметка на това интересът към търговските площи намалява. Изключение прави единствено Северна Америка, заради структурната промяна в сектора, свързана с интересът към електронната търговия. 

Интерес има и към алтернативните активи, като например дълг в сектора на имотите, жилища за настаняване на студенти, имоти, свързани със здравеопазването, жилища за пенсионери, инфраструктурни обекти, центрове за данни и други подобни. 

Подкрепи Economic.bg