Лондон предвижда нов данък за технологичните компании

Лондон предвижда нов данък за технологичните компании

Британският финансов министър Филип Хамънд обяви нова мярка, която да предотврати технологични гиганти като Apple и Google да избягват плащане на данъци, пише Quartz. Информацията идва в момент, когато Хамънд е под натиск да предприеме действия след разкритията по проекта Paradise Papers, че мултинационални компании са избягвали да плащат данъци.

Технологичните компании, които прекарват печалбите си през Ирландия и други т.нар. „данъчни убежища”, в крайна сметка не плащат почти никакви данъци в страните, откъдето са изкарали тези печалби. За да се бори с тази практика, Хамънд заяви, че Обединеното кралство ще започне да облага с данъчни плащания дъщерни дружества на технологичните компании с ниска данъчна компетентност в чужбина. Според изчисленията на Хамънд това ще носи на правителството около 200 млн. паунда (над 224 млн. евро) на година.

На 9 ноември френският евродепутат Ален Ламасур и холандският му колега Паул Танг по време на кръгла маса в София на тема хармонизиране на данъчното законодателство в ЕС припомниха, за своя стремеж да бъде въведена система в Блока, която да обвърже данъците на големите международни компании с ролята, която те играят на различните пазари на страните членки на Европейския съюз.

Двамата дадоха за пример именно американските технологични гиганти и по-конкретно Facebook и Apple, които, въпреки че имат голям брой потребители и клиенти на територията на ЕС, не плащат данъци в държавите членки. „Facebook има около 32 млн. потребители във Франция, почти половината от населението, но не плаща нито евро за данъци в страната. В България има около 3 млн. потребители на социалната мрежа, но и тук компанията не плаща нищо”, обясни тогава Ламасур.

Коментари: 0