Лондон се закани повече да не трепва пред ЕС

И изглежда готов на Brexit без сделка

Лондон се закани повече да не трепва пред ЕС

Снимка: БТА

Великобритания няма да трепне първа в търговските преговори за Brexit с Европейския съюз и не се страхува от излизане без сделка в края на годината. За това предупреди водещият преговарящ на Обединеното кралство Дейвид Фрост в неделя, предава Reuters.

Страната напусна ЕС на 31 януари, а до края на декември 2020 г. има срок да завърши преговорите за бъдещите си търговски отношения с общността. По-рано кралството обяви, че няма да поиска удължаване на процедурата, но с наближаване на финала дебатите все още изглеждат в безизходица.

Две са точките от преговорите, които все още буксуват – за риболова и за държавната помощ. Според британския външен министър Доминик Рааб предстоящата седмица ще бъде сигнал за събуждане на ЕС.

Стигнахме до позиция, в която наистина има само две точки, които ни затрудняват“, призна той в интервю за BBC.

Преговорите за Brexit трябва да се възобновят във вторник. Фрост коментира, че той и колегите му са случили на неблагоприятно наследство на предходния екип, поради което „ЕС се беше научил да не приема думата ни сериозно“. Затова и тази година една от основните цели на Лондон е да обърне представата на Блока.

По думите му ЕС иска да накара Великобритания да приеме приравняващи я с останалите държави членки условия, така че едва ли не да се запази досегашното статукво. „Няма да правим компромиси по основите на контрола върху собствените си закони“, настоя Фрост.

Това е да бъдеш независима държава, за това гласуваха британците и това ще се случи в края на годината, ела, каквото може“, изтъкна още главният преговарящ на Лондон.

„Ако Великобритания наистина искаше да скочи от скалата на Brexit по идеологически причини, нямаше начин ЕС да спре това“, каза още дипломатът. „Ако, от друга страна, подходът на Обединеното кралство стане по-прагматичен и реалистичен, вероятно ще има добър шанс за спасяване на преговорите и договаряне на сделка.“

Фрост коментира още, че досега е свършено много по подготовката за евентуален изход без търговска сделка.

Коментари: 0