Надеждите на Лондон за сделка по Brexit са се стопили до 30-40%

Камъкът на раздора вече може да не е риболовът

Надеждите на Лондон за сделка по Brexit са се стопили до 30-40%

Снимка: БТА

Преговорите между Великобритания и Европейския съюз изглеждат като че да са попаднали в задънена улица без изход. За това подсказва и мнението на няколко висши служители в кабинета на премиера Борис Джонсън, според които шансовете за търговско споразумение вече са спаднали до едва 30-40%, пише The Times, позовавайки се на свои източници.

Πpeгoвapящитe дълго време не могат да намерят решение по въпросите за pибoлoва, yпpaвлeниeтo нa cдeлĸaтa, poлятa нa Eвpoпeйcĸия cъд и тaĸa нapeчeнитe "гapaнции зa paвнoпocтaвeнocт".

Сега като че ли проблемът се колебае между рибните квоти и държавната помощ. По принцип Обединеното кралство иска процентът на рибните квоти за британските кораби в крайбрежните води да се увеличи от около 25% на над 50%. Преговарящите от ЕС смятат, че това ще доведе до загуба на всяка трета риболовна лодка в Европа и отхвърлят предложението.

Според Джеймс Форсайт, политическият редактор на The Spectator, обаче сега много по-наболял е въпросът не за рибата, а за държавната помощ.

Точката на препъване не е рибата – казаха ми (от Даунинг Стрийт 10, бел.р.), че там има „сделка, която да бъде направена“ – а е държавната помощ и въпросът колко свобода трябва да има Великобритания при субсидирането на компании и индустрии“, казва той, цитиран от Reuters.

Проблемът, който прозира тук, е свързан с нерегламентираната държавна помощ и притеснението, че Лондон може, усещайки накъде духа вятърът, да „избира победителя“, на когото да отпуска субсидии и това да се случва рядко, според усмотрението на властта.

Великобритания напусна ЕС на 31 януари. В момента страната се намира в преходен режим, по време на който важат всички правила на Общността. Тя има срок до декември да постигне двустранно търговско споразумение със съюза, докато междувременно преговаря и за двустранните си отношения с други държави като САЩ.

Коментари: 0