Сривът на рублата обърка плановете на Путин

Отравянето на Навални предизвика най-силната заплаха за нови санкции срещу Русия

Сривът на рублата обърка плановете на Путин

Снимка: БТА

Отравянето на руския опозиционер Алексей Навални с невро-паралитичнния агент Новичок предизвика най-силната заплаха за нови санкции срещу Русия от месеци насам, дърпайки надолу доходността по облигациите и валутата на страната. Това от своя страна пречи на плановете за облекчаване на паричната политика на страната чрез понижаване на основния лихвен процент.

Решението на централната банка ще бъде взето на 18 септември, като според анкета на Bloomberg половината икономисти прогнозират намаляване с четвърт пункт, а останалите смятат, че това намерение на гуверньора на банката Елвира Набиулина вече е в историята.

Геополитическите заглавия, като случая с Навални, както и вероятната засилена турбуленция преди изборите в САЩ, ще продължат да тежат върху облигациите и рублата“, прогнозира Йенс Нистед, старши портфейлен мениджър в Emso Asset, цитиран от Bloomberg.

Единствено турската лира се представя по-зле от рублата през последните три месеца. Още преди Германия да призове за координиран отговор на отравянето на Навални, инвеститорите очакваха Русия да се намеси в съседна Беларус, където протестиращите призовават за прекратяване на 26-годишното управление на президента Александър Лукашенко. В допълнение към това перспективата за победа на Джо Байдън на президентските избори през ноември може да означава по-строг подход към Русия от страна на Вашингтон.

Ако рублата се задържи на сегашното ниво от 75.5-76 за долар, тогава има все по-голям шанс централната банка да остане в режим на изчакване“, заяви от Москва главният икономист на Renaissance Capital София Донец.

Към 10:30 ч българско време в петък рублата бе стабилна спрямо долара с минимален ръст от 0.06%, като така 1 долар се търгуваше за 75.10 рубли. За последните три месеца обаче валутата е обезценена с 8.9% спрямо долара.

Отвъд геополитиката и слабата рубла Русия може да се похвали и с няколко позитивни аспекта. С последната си прогноза министерството на икономиката подобри перспективите си за 2020 г., а икономическият съветник в Кремъл Максим Орешкин заяви, че руският бизнес трябва да се възстанови без нова държавна подкрепа. Показателите за производствения сектор и сектора на услугите надминаха прогнозите с голяма разлика през тази седмица. Инфлацията, въпреки че все още е под целта, се очаква да продължи да се ускорява през август.

Икономическото възстановяване и съпътстващото възстановяване на цените на петрола от април напомнят, че основите на страната са силни. Докато спадът на рублата в сряда беше най-големият от месец март насам, всяко облекчаване на напрежението или международни санкции, които се считат за леки, може да предизвикат отскок на валутата.

Коментари: 0