Лондон ще позволи на европейците да останат и без сделка с Брюксел

Имигрантите от ЕС ще продължат да получават социални помощи и пенсии

Лондон ще позволи на европейците да останат и без сделка с Брюксел

Снимка: БТА

3260 ~ 2 мин. четене
Правителството на британския премиер Тереза Мей ще предложи на европейците, пребиваващи в страната, право да останат, дори и Лондон и Брюксел да не сключат споразумение за Brexit.

Според изтекли документи за стратегията на Великобритания по преговорите за излизането ѝ от ЕС, цитирани от Business Insider, страната не само ще предложи на европейците правото да останат там, но и ще продължи да разглежда молбите за отпускане на социални помощи на имигрантите от Блока. В документите обаче е уточнено, че ако няма споразумение с Брюксел, решенията на Лондон за предоставяне на гражданство и помощи ще се влияе силно от факта с каква работна ръка разполага страната.

Подробностите на предложението към европейските граждани да останат във Великобритания и след 29 март 2019 г. са заложени в един от документите, в които е заложено какво ще стане, ако няма споразумение за Brexit, и които е планирано да се публикуват другата седмица.

Правата на европейските граждани във Великобритания е една от най-взривоопасните теми за страната. Именно заради желанието на политиците в Лондон да намалят притока на българи и румънци, които отнемат нискоквалифицираните работни места, се стигна до референдума за Brexit през 2016 г. Впоследствие, тъй като британските управляващи осъзнаха, че ще загубят твърде много работна ръка след отцепването от ЕС, Тереза Мей каза, че европейците, живели поне 5 г. във Великобритания, ще имат право на постоянно гражданство.

Новото предложение, което ще важи дори и при липса на сделка с Брюксел, гласи, че всички 3.8 млн. европейски имигранти ще имат право да останат във Великобритания и да имат достъп до здравеопазване, социални помощи и пенсии. Освен това те ще могат да довеждат в страната своите партньори и близки членове на семейството.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg