Лондон забрани най-голямата криптоборса в света

Това е пореден удар срещу индустрията на фона на засилващите се регулаторни ограничения

Лондон забрани най-голямата криптоборса в света

Снимка: Unsplash

8290 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Най-голямата по обем борса за криптовалути в света – Binance, получи забрана да извършва „регулирана финансова дейност“ на територията на Великобритания. Рестрикциите от страна на пазарния регулатор в страната (FCA) идват на фона на затягащата се примка около криптотърговията по света, както и на нарастващия интерес на платформата към по-широка експанзия в Европа.

Британският орган за финансово поведение заяви, че Binance Markets Limited, британското подразделение на Binance, „няма право да предприема никакви регулирани дейности в Обединеното кралство“. От 30 юни компанията се задължава да покаже на видно място платформата си, че британските потребители не могат да я ползват.

Блокирането на дейността на Binance идва след стартирало разследване през април, което за се зае да проверява дали борсата е спазила правилата за пазара на ценни книжа при стартирането на търговия с фондови токени. Компанията трябваше да пусне своя собствена платформа за търговия с дигитални активи във Великобритания. Но несъответствия с изискванията за изпиране на пари спънаха начинанието.

Binance Markets Limited е оттеглила заявлението си на 17 май 2021 г. след интензивната намесата на регулатора.

„Известието на FCA UK няма пряко въздействие върху услугите, предоставяни на Binance.com ... Отношенията ни с нашите потребители не са се променили“, коментира говорител на компанията пред CNBC.

От Binance изтъкват, че ще работят с регулаторите за изчистване на недостатъците.

Осигуряването на достъп до криптовалути само по себе си не е регулирана дейност, но предлагането на деривати е, което вероятно е дейността, която FCA блокира“, обяснява Лейт Халаф, финансов анализатор в AJ Bell.

Британският регулатор не е единственият, който се е фокусирала върху дейността на платформата. Японската агенция за финансови услуги предупреди миналата седмица, че Binance работи в страната без нейното разрешение. По-рано САЩ също стартираха преглед на компанията. Междувременно Китай удари криптоиндустрията и по-конкретно добива на дигитални валути, което потопи цената на биткойн.Подкрепи Economic.bg