Лукарски: Няма опасност от разцепване на РБ

Сигурен съм, че Валери Симеонов ще преосмисли позицията си, каза министърът на икономиката

Лукарски: Няма опасност от разцепване на РБ

Снимка: Иван Кунев

252 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко
Няма как да има опасност от разцепване на Реформаторския блок (РБ) заради назначението на зам.-министър на бившия член на ДПС Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната. Това коментира пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски, предаде репортер на Economic.bg.

Министърът преряза днес лентата на новата пречиствателна станция за отпадни води в завода на германската Aurubis в Пирдоп. Коментарът му идва в отговор на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който заплаши, че Патриотичният фронт (ПФ) може да оттегли подкрепата си към кабинета "Борисов" заради назначаването на Исмаилов.

Симеoнов определи Исмаилов като представител на протурската партия "Свобода и достойнство", като визира участието му в ДПС, а след това и в партията на Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок.

Според новия шеф на икономическото ведомство обаче Исмaилов има необходимите качества и е безспорен професионалист. „Назначението е в разрез с политиката на ДПС. Кадрите, които подготвя Народна партия „Свобода и достойнство" са кадри, които се борят с модела, създаден от ДПС", категоричен бе Лукарски.

Според Божидар Лукарски е добре Валери Симеонов да бъде питан за мотивите си. По думите на министъра когато лидерът на НФСБ се запознае с биографията на Орхан Исмаилов, след преговори "ще преосмисли своята позиция". "Аз съм сигурен, че след преговорите Патриотичният фронт няма да оттегли своята подкрепа. Сигурен съм, че господин Симеонов и по-специално НФСБ ще преосмислят позицията си, те винаги са го правили интелигентно и мисля, че не трябва да създават драми от това и да не бързаме", обобщи позицията си министърът.

Той допълни още, че не се притеснява от разцепление в редиците на Реформаторския блок. "От една година почти има слухове редовно, че Реформаторският блок се разцепва“, каза министърът. Той обаче отказа да каже кой според него има интерес от разцепването на РБ като една от съставните сили в управляващата коалиция.

Лукарски призна,  че не му е много комфортно като министър на икономиката, защото за добрата работа трябва да има предизвикателства. По думите му тепърва предстои по-важната работа тепърва предстои – да се подготви Оперативната програма „Конкурентоспосбност“ (ОПК), за да може бизнесът да кандидатства за европейско финансиране. Той обаче да даде подробности за първите си дни като министър, обещавайки да даде подробности за ситуацията в агенциите и в ръководството на останалите структури на МИ на първата си редовна пресконференция.
Подкрепи Economic.bg