Лукашенко се закани да затвори границата с Литва и Полша

Беларус е в политическа криза след президентските избори, които бяха помрачени от твърденията за фалшифициране

Лукашенко се закани да затвори границата с Литва и Полша

Снимка: БТА

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че ще затвори границите си с Литва и Полша и ще засили охраната на тази с Украйна. Беларус е в политическа криза след президентските избори на 9 август, които бяха помрачени от твърденията за фалшифициране. Това доведе до началото на масови протести срещу Лукашенко, който е на власт от 1994 г.

„Принудени сме да изтеглим войски от улиците и да приведем половината армия в бойна готовност“, допълни Лукашенко. Президентът обясни, че заедно с Русия са взели решение да ускорят отдавна планираното военно учение „Славянско братство 2020“, каза той по време на женски форум в Минск.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер съобщи, че Полша не е получавала потвърждение, че границата настина е затворена, отбелязва Reuters. Полският заместник-външен министър Павел Яблонски е изпратил SMS до изданието, в който се казва: „Приемаме това като пореден елемент от пропагандната кампания, от психологическа игра, която цели да създаде усещане за външна заплаха“.

Началникът на литовската служба за гранична охрана Рустамас Любайевас заяви, че литовската граница също функционира нормално. „Не знаем какво означават тези изявления. Ще затворят границата за товари, за хора или нещо друго? Ще изчакаме да видим какво имат предвид тези изказвания и как се прилагат“, каза литовският външен министър Линас Линкевичус.

Коментари: 0