Европейски туристически организации призоваха за отпадане на карантината

Те изпратиха писмо до председателя на ЕК, в което настояват за намеса в политиката на държавите свързана с туризма

Европейски туристически организации призоваха за отпадане на карантината

Снимка: БТА

Европейски туристически организации призоваха Европейския съюз да „притисне“ правителствата за отпадане на карантината при пътуване и вместо това да се предприемат координирани ограничения и тестване на пътниците.

„Този хаос изисква вашето незабавно участие и намеса“, се казва в писмото изпратено до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и подписано от над 20 браншови организации включително и Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), предава Reuters.

Апелът дойде дни след като групата на летищата ACI Europe, който също са подписали писмото, отчетоха срив на въздушния трафик. Намаление от 73% е отчетено през първите две седмици на септември, през август пък намалението е било със 65%.

Този месец ЕС отново предложи налагане на единни правила и свободни от карантина коридори за пътуване в ЕС, които да заменят различните правила във всяка една държава, но с нарастването на отчетените нови случаи на коронавирус през последната седмица накара правителствата да преосмислят идеята за смекчаване на противоепидемичните мерки.

Искаме да поставим дискусиите за правилата, свързани с пътуванията в дневния ред на лидерите на ЕС, тъй като именно туризма образува 10% от Брутния вътрешен продукт на Европейския съюз, се казва още в писмото на европейските туристически организации.

Коментари: 0