Любомир Кючуков: Вероятно Лондон ще отложи Brexit

Според дипломата британското общество вече иска промяна, затова сигурно ще има предсрочни парламентарни избори

Любомир Кючуков: Вероятно Лондон ще отложи Brexit

След като снощи британските депутати отхвърлиха повторно споразумението за Brexit, договорено с ЕС, по всяка вероятност Лондон ще поиска отлагане на Brexit. Това каза в ефира на БНТ директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков, който е и бивш посланик на България във Великобритания.

По думите му британският премиер Тереза Мей има законова възможност да вкара за трето гласуване в парламента споразумението за Brexit, но едва ли ще се възползва от тази опция. Утре предстои депутатите да гласуват дали да се пристъпи към излизане на Великобритания от ЕС без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“) или към отлагане на Brexit. По всяка вероятност те ще изберат отлагането, тъй като и те, и Мей, са против „твърд Brexit“, който би нанесъл много тежък удар върху британската икономика. Самият ЕС от своя страна едва ли ще се противопостави Brexit да бъде отложен, смята Кючуков.

„В случай на отлагане се отварят всички опции – нов референдум, нови парламентарни избори, ново споразумение. През следващите шест месеца обаче ЕС ще е зает със себе си. Настроенията във Великобритания също са търсене на промяна – смяна на правителството“, обясни дипломатът и добави, че именно затова при отлагане на Brexit, преди предприемане на следващи ходове, вероятно първо ще се смени правителството. Причината е, че най-лесно е да се проведе нов референдум – или за споразумението с Брюксел, или като цяло за членството на Великобритания в ЕС. Тереза Мей обаче многократно заяви, че е против провеждане на нов референдум, и трябва да бъде сменена. Британското общество също показва, че вече иска някаква промяна.

„Въпросът не е дали Тереза Мей ще напусне политиката, а кога. Преди време тя каза, че ще се оттегли през 2022 г., но всичко сочи, че това най-вероятно ще се случи по-рано“, каза директорът на Института за икономика и международни отношения.

Кючуков вижда поне един позитивен ефект от случващото се около Brexit – трудната ситуация в Лондон и тежките преговори между Великобритания и ЕС са вразумили дори най-крайнодесните, националистически партии в ЕС, които вече говорят за реформи на Блока, а не за излизане на различни държави от него. В същото време съсредоточаването на Брюксел върху Brexit, изхабяването на толкова много политическа и социална енергия за него, е накарала ЕС и обществото да неглижират други кризи в Блока, които са се задълбочили с времето.

Коментари: 0