7 любопитни факта за чешката бира

Някои от тях ще ви изненадат определено

7 любопитни факта за чешката бира
Бира се вари още от Средновековието, а в някои държави дори от по-рано. Много фабрики и барове днес разчитат именно на традициите в приготвянето на бирата, която е любимо питие на хората по цял свят.


1. В Чехия консумират повече бира на глава от населението, отколкото вода

Това я изкарва напред в класацията, надминавайки страни като Германия, Ирландия и Белгия. Средно, всеки жител на страната изпива по 161 литра за година. Въпреки това, обаче, се наблюдава 8% спад в производството, което е най-ниското ниво от 1989 г., съобщава Чешката Асоциация на Производителите.


2. Чешко пиво се вари от 993 г.

С пивоварство са се занимавали най-напред монасите в манастирите. Документация показва, че още от времето на бенедиктинските монаси от преди 9 век, голяма част от тях са се занимавали с производството на напитката в манастир Бревнов.


3. В Прага бирата е по-евтина от водата

Малко над 1 лв. струва 500мл бира. Бутилка с вода от 330мл струва почти двойно повече.


4. Чехите имат собствен Будвайзер от 1785г.

Бирата "Будвйзер" идва от чешкото градче Будвайс, където започва да се произвежда през 1785г. През 1876г. американската компания „Анхойзер-Буш” взима името Будвайзер и започва да продава бирата си с това име. След това, през 1895г, друга пивоварна в Будвайс също започва да продава бира с името „Будвайзер”. Когато чешката бира започва да бъде изнасяна за САЩ, името поражда диспути за запазена марка. Взето е решение американската компания да продава бира с името „Будвайзер”, а чешката бира да носи името „Чехвар”.


5. В Чехия можете да спите в пивоварна

Много пивоварни са превърнати в хотели с най-различни удобства за консуматорите на напитката, включително места, където да припаднете, след като сте се почерпили.


6. Традиционните барове предлагат само една марка бира

Преди да влезете проверете знакът, който виси пред бара, защото е напълно вероятно да пиете само един вид бира цяла нощ. Много често, барманите направо ви донасят бутилки с бира без да ви попитат. Въпреки това, много традиционни барове предлагат и разнообразие, що се отнася до алкохолния процент на бирата.


7. Трамвай с бира

На последната спирка на трамвай номер 11 се намира бар-трамвай. Ако предпочитате да пиете и пътувате, можете да се качите на същите барове-трамваи, които са в движение и ви возят от един бар на друг.
Коментари: 0