10 любопитни факта за Наклонената кула в Пиза

Кулата е строена на три етапа в продължение на 177 години

10 любопитни факта за Наклонената кула в Пиза
9148 ~ 2 мин. четене

Наклонената кула в Пиза е една от най-известните забележителности в Италия. Тя е строена в продължение на 177 години. Кулата се накланя, тъй като е построена върху нестабилна основа от пясък и глина на брега на река. Вижте 10 любопитни факта за нея, които може би не знаете:

1. Piazza dei Miracoli е най-известният площад в Пиза, на който се намират четири архитектурни шедьовъра - Катедралата в Пиза, музеят Кампо Санто Монументале, баптистерията "Свети Йоан" и Наклонената кула.

2.  Строежът на камбанарията към катедралата на Пиза започва през 1173 г. и завършва чак през 1372 г.

3. След началото на строителството тя започва да се накланя на север заради пропуск от страна на инженерите за нестабилни земни пластове под нея.

4. Височината на кулата е 56,70 метра от едната страна и 56,70 от по-високата страна. Тежестта на кулата е 14 тона. До върха й има около 300 стъпала.

5. Наклонената кула в Пиза е мястото, където прочутият италиански професор по математика Галилей открива гравитацията. Тук той доказва, че два предмета ще паднат със същата скорост, когато бъдат хвърлени от една и съща височина.

6. Обикновено туристите обръщат внимание само на кулата, която е камбанария към катедралата зад нея. Там се намира и Площадът на чудесата.

7. Баптистерията "Свети Йоан", проектирана от Никола Писано, е най-голямата баптистерия в Италия. Освен, че е изключително красива отвън, тя е известна и с красотата си отвътре.

8. Катедралата в Пиза е главната атракция на площад Piazza dei Miracoli. В църквата има картини, които описват притчите в Библията.

9. Към днешна дата не е известен първоначалният автор на проекта на Наклонената кула. През вековете по нея са работили едни от най-големите имена в Италия.

10. През 2007 г. отклонението от върха на кулата е намалено успешно с 45 см, като са отнети 70 тона почва от северната й страна и са поставени баласт и метални тросове.

Коментари: 0