Мадрид влиза в пълна блокада заради втора вълна на Covid-19

Решението на испанското правителство разгневи регионалните власти

Мадрид влиза в пълна блокада заради втора вълна на Covid-19

Снимка: БТА

7696 ~ 1 мин. четене

Жителите на Мадрид няма да могат да напускат столицата освен при наложителни пътувания. Това стана ясно от изявление на испанското правителство, предава Reuters.

Регионалните власти обаче заявиха, че решението няма правно основание, което поставя началото на политически конфликт в област, в която през последните две седмици са регистрирани над една трета от новите 133 604 случая в Испания. Страната е и с рекордните за Западна Европа общо 769 188 случая от началото на пандемията. Починалите са почти 31 800.

Здравето на Мадрид е здравето на Испания. Мадрид е специален“, заяви министърът на здравеопазването Салвадор Ила на пресконференция, за да обяви новите разпоредби, които трябва да влязат в сила след дни.

На хората ще бъде позволено да напускат столицата или да влизат в нея само за работа, училище, посещения на лекари или пазаруване, но не и за развлечения.

Други мерки включват затваряне на барове и ресторанти в 23 ч вместо в 1 ч, както бе досега. Парковете и детските площадки няма да са отворени за ползване. Събиранията пък вече не трябва да надхвърлят 6 души.

Консервативната местна управа вече наложи блокади в 45 района, населени предимно с бедни хора, често имигранти. Но решителните действия на централното правителство се посрещат враждебно като външна намеса след седмици на спорове кой трябва да решава съдбата на столицата.

Подкрепи Economic.bg