Малц и хмел за €7,8 млн. са произведени в България

Родните пивовари изпитват силен недостиг на суровината

Малц и хмел за €7,8 млн. са произведени в България
5810 ~ 2 мин. четене

Малц и хмел на стойност 7,8 млн. евро са произведени и изкупени от пивоварите в България за тази година, съобщава пред в. „Новинар“ Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

Тя подчерта, че бранша цели да се стимулира родното производство и да се насърчи земеделието в страната. Радомирова уточнява, че в момента 55% от малца за бирата произведена в България е внос, а тъмен малц изобщо не се произвежда.  Основни източници са Германия, Франция и Чехия.

Радомирова каза още, че тази година е била много тежка за бранша. Само през лятото продажбите на пиво са намалели със 7% поради лошото време. Въпреки това, производителите продължават да популяризират българските марки пиво и те не само доминират на пазара, но и са търсени сред българските общности зад граница. Именно това е и основният двигател за реализиране на износ. Дестинациите са основно в Европа и САЩ, а от съседните държави българско пиво се консумира най-често в Румъния и Македония.

От бранша подчертават още, че за първото полугодие са инвестирали общо около 28 млн. лв., а за последните три години само за социални дейности са вложили 1,2 млн. лв. Става дума за различни кампании, които насърчават спорта и разумната консумация на алкохол. Всички компании залагат на екологичното производство и „зеления“ образ на продукцията си.

От Съюза на пивоварите изтъкват, че няма сив сектор в бранша, поради което средната работна заплата в пивоварния сектор е далеч над средното възнаграждение на страната. Според последните проучвания, в страната ни годишно се изпиват по един милиард бутилки бира.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg