Япония е загрижена от бързата обезценка на йената

Златото се стабилизира около нивата от 1200 долара за тройунция

Япония е загрижена от бързата обезценка на йената
252 ~ 3 мин. четене

Йената нарасна рязко след изказването на финансовия министър на Япония Таро Асо, че спада на валутата през последната седмица е бил прекалено бърз. Това е едно от най-силните предупреждения срещу обезценката на валутата след като Япония стартира агресивни монетарни стимули преди две години.

Долар/йена падна след тези коментари от 118 до 117.35 йени при седем годишен връх от 118.98 ударен вчера. Сутринта търговията беше на нива от 117.70. Евро/йена удари вчера шест годишен връх на 149.12, а днес е на 147.75.

Асо предупреди пред журналисти след среща на кабинета днес, че бързите движения, независимо дали са нагоре или надолу, не са желани. Тези думи доведоха до теглене на печалби от натрупалите се позиции срещу разпродадената йена, които нараснаха при решението на Японската централна банка в края на миналия месец за нови стимули и след решението на премиера Шинзо Абе да отложи планираното повишение на данък и да призове за бързи избори. От края на октомври долар/йена се покачи с почти 10 йени. Повечето играчи в момента разглеждат покачването на йената като краткосрочна корекция и не очакват промяна на политиката на Абе за стимулиране на растежа посредством огромни монетарни облекчения.

Пазарът е настроен оптимистично към долара и заради по-доброто представяне на американската икономика. Вчерашните данни от САЩ бяха отново като цяло положителни. Изследване на Фед-Филаделфия показа изненадващ скок на фабричното производство до най-високи нива след 1993 година. Инфлацията също изненада в положителна посока. Базовият индекс на потребителските цени отчете ръст от 1.8% за годината. Това развитие би трябвало да се приветства от мнозина във Фед, които се опасяваха, че инфлацията ще остане прекалено ниска и прекалено дълго.

За сметка на това данните от Европа бяха като цяло слаби. Индексите за фабричното производство като цяло излязоха по-слаби от предварителните прогнози. Разликата в развитието на двете икономики не позволява на евро/долар да расте и то се намира на 1.2545 при връх тази седмица на 1.2599.

Днес липсват значими новини в икономическия календар, но председателите на ЕЦБ Марио Драги и на Бундесбанк Йенс Вайдман ще говорят на конгреса на европейското банково дело във Франкфурт.

Златото се стабилизира около нивата от 1200 долара за тройунция

Златото се насочва към трета поредна седмица на растеж, подкрепено от покриване на къси позиции и паузата в ралито на долара, докато търсенето от физическия сектор също отчита растеж. Металът се търгува тази седмица между 1175 и 1205 долара за тройунция след спада до четири и половина годишно дъно по-рано през месеца. Така въпреки заобикалящата среда от ниска инфлация и силен долар, един убедителен пробив на нивото 1200 долара може да доведе до продължение на растежа.

Жълтият метал получи вчера подкрепа от данни показали, че базовата инфлация в САЩ е нараснала през октомври, въпреки че това увеличи и очакванията за покачване на лихвите на Федералния резерв в средата на 2015. Златото се счита за защита срещу инфлацията, но покачване на лихвите ще навреди на търсенето му като инвестиция, тъй като метала е актив, който не носи лихва. Спот цената днес е 1192 долара за тройунция.

Покачването на долара търпи пауза, тъй като последното поскъпване срещу йената доведе до теглене на печалби. Пазарът обаче остава оптимистично настроен към зелените пари заради силното представяне на американската икономика. В началото на месеца златото падна до четири и половина годишно дъно от 1131.85 долара за тройунция заради силата на валутата.

Дилърите внимателно следят и новините за покупки и продажби на злато от централните банки. Украйна намали златните си резерви с повече от 1/3 през октомври. Това показаха данни на МВФ. В същото време Русия увеличи златните си активи в същия период за седми пореден месец. Значителни покупки и продажби от централните банки могат да повлияят на цената на златото.

На физическите пазари покупките от най-големия потребител Китай остават стабилни. Износът на злато от Швейцария, която е основен център за преработка и търговия на благородните метали, нарасна с над 12% през октомври благодарение на увеличените доставки за Индия и Китай. Информацията за това дойде от швейцарските митнически служби.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg