Манолова и потребителски организации атакуваха решението за поскъпване на газа

Според тях то е взето от КЕВР без провеждане на обществено обсъждане и ще доведе до увеличение на други стоки и услуги

Манолова и потребителски организации атакуваха решението за поскъпване на газа
Сдружение „Федерация на потребителите в България“ и Сдружение „Гражданско движение ДНЕС“ , подпомогнати от експертите на омбудсмана Мая Манолова, наречени от шефа на КЕВР Иван Иванов „пишман експерти“ и „манипулатори на обществено мнение“ дадоха на съд решението на регулатора за шоковото увеличение цените на природния газ. Това съобщиха от пресслужбата на омбудсмана.

„Считаме решението за незаконосъобразно, поради съществени нарушения и противоречие с Административно процесуалния кодекс и Закона за енергетиката“, пише в жалбата до Административен съд – София.

Освен това жалбоподателите са категорични, че „решението на КЕВР засяга имуществените интереси на гражданите, оказва влияние върху финансовото им състояние като потребители на природен газ, както и върху всички последяващи от това резултати“.

„Решението на КЕВР бе взето изцяло в интерес на енергийните дружества, а не на хората и без провеждане на обществено обсъждане, което е недопустимо, когато става въпрос за прякото отражение върху битието на хиляди домакинства косвено и косвено върху всички граждани. Това е удар върху българския народ, ново бреме, което ще се стовари върху всички нас, тъй като увеличението на природния газ ще повлече след себе си увеличение и на други стоки и услуги – първите са парното, топлото и тока. Най-притеснителното е, че това се направи без достатъчно аргументи“, обясни  Мая Манолова съдействието, което институцията на омбудсмана оказа на граждански организации по повод жалбата.     
Коментари: 0