Мария Габриел: За една година трафикът на данни в ЕС е скочил 5 пъти

Свалянето на бариерите е полезно и за хората, и за бизнеса

Мария Габриел: За една година трафикът на данни в ЕС е скочил 5 пъти

Снимка: EU Presidency

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
От падането на роуминга в Европейския съюз (ЕС) мина година, а статистиката е многозначителна. Само трафикът на данни се е увеличил пет пъти, или над 430%, каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел в ефира на Нова тв. 

Тенденцията не е изненада предвид падането на такава сериозна ценова бариера. Важното е обаче, че ефект има не само за хората, но и за бизнеса и телекомите. Новите хоризонти пред клиентите ги стимулират да потребяват повече, а това пък провокира фирмите да лансират нови услуги и продукти на тази база. 

Затова сега планът е да се премахнат и солените тарифи между страните от Блока и тези от Западните Балкани. На ЕС му отне над десетилетие да се отърве от роуминга. Идеята е натрупаният опит в този дълъг процес да помогне за придвижването към новата цел само в рамките на три години. 

От намерение преди четири месеца днес визията за дигитално сближаване между държавите членки и страни като Сърбия и Македония вече напредва видимо. „Затова работихме по пътната карта и тя вече дава резултат“, похвали се Габриел. 

По думите ѝ още от това лято ще има оферти между оператори и съответните държави. Тя си послужи с конкретен пример с австрийския телеком, който по думите ѝ планира да предостави на потребителите си възможност да платят 1 евро на ден и да получат 200MB интернет трафик. Предвидена е и месечна такса от 8.50 евро, срещу която ще могат да се ползват 2GB мобилни данни. 

Така двустранните предложения на практика ще стартират още това лято. А от следващото цената за 1 MB за цялата територия ЕС-Западни Балкани ще бъде 0.70 евро, каза още еврокомисарят.  

Мария Габриел увери, че вече се придвижва и процесът по намаляването на цените за гласови обаждания и смс. Там обаче се изисква повече време, тъй като нещата са по-сложни от техническа гледна точка. „Затова решихме да стартираме с данни“, изтъкна тя, напомняйки че за хората днес е от много по-голямо значение да са свързани онлйан. 

Иначе в момента средната цена за изходящо обаждане от съседни страни като Сърбия и Македония например варира от 7 до 12 лв. за минута. „Става дума за разлики от 700-800% спрямо нормалните цени, с които сме свикнали в ЕС“, обърна внимание Габриел. 

Визията за цифрово сближаване на Стария континент заляга все повече в политиките на ЕС. Показателно за това е, че за програма Дигитална Европа са заделени 9 млрд. евро. Те ще бъдат разпределени в пет области – цифрови умени, киберсигурност, изкуствен интелект, супер компютри и публична администрация. 
Коментари: 0