Нов опит за рестарт на концесията на Летище София

Първата процедура започна през май 2017 г., но бе прекратена от служебния транспортен министър Христо Алексиев

Нов опит за рестарт на концесията на Летище София

Снимка: Economic.bg

Правителството рестартира процедурата за отдаване на концесия на Летище София. По време на днешното си заседание Министерски съвет разпореди на министъра на транспорта да утвърди обявлението на процедурата и документацията за концесията.

Намерението на правителството да даде Летище София на концесия бе обявено за първи път в края на 2015 г. с проекта на  Закона за държавния бюджет. Процедурата бе стартирана в началото на 2016 г., последваха няколко удължавания на сроковете, за да се включат още инвеститори.

В началото на месец април 2017 г. служебният транспортен министър Христо Алексиев, назначен от президента Румен Радев, прекрати процедурата. По негови думи „тя не защитава националния интерес и подготвителните действия не са свършени по най-адекватния начин и съобразно европейските практики“.

Условията тогава бяха, че първото възнаграждение от нея, което се изплаща на държавата, е минимум 550 млн. лв., като 480 млн. лв. от тях трябваше да отидат спасяването на БДЖ.

Месец по-късно вече новият министър на транспорта Ивайло Московски обяви, че тръжната процедура за концесията ще бъде подновена.
Коментари: 0