Вицепремиерът Николова: Липсата на кадри пречи на инвестициите

Конкурси като „Мистър и Мисис Икономика“ са важна оценка за успеха на бизнес лидерите

Вицепремиерът Николова: Липсата на кадри пречи на инвестициите
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Липсата на кадри е един от дългогодишните проблеми в българската икономика и е основна пречка пред привличането на инвестиции. Това каза пред Economic.bg вицепремиерът по икономическата и демографска политика Марияна Николова.

Тя обяви, че след Нова година ще направи среща с работодателските организации, с които заедно да дефинират проблемите и да набележат мерки за тяхното разрешаване. На тази кръгла маса най-вероятно ще се постави дългогодишният проблеми с кадрите, който е много значим и пречи на инвестициите, смята тя.

„Държавата трябва да осигури необходимата среда, за да може да се повиши икономическият капацитет, а бизнесът да е осигурен с работна ръка, за да спомага за развитието на страната“, коментира вицепремиерът. 

Николова каза, че вече е стартирала срещи с представители на малките браншови организации. „Така че част от проблемите, които стоят на дневен ред пред тях, ще бъдат обсъдени с по-големите след това“, обясни още тя. 

Вицепремиерът отчете ролята на държавата в стимулирането на родното производство. Според нея пример за положителната посока са и връчените вчера годишни награди „Мистър и Мисис Икономика“. „Такъв тип конкурси винаги са необходими, тъй като всички успешни лидери, независимо в какъв бранш са, трябва да бъдат оценени и затова приветствам организаторите“, коментира още Марияна Николова. 
Коментари: 0