Марк Зукърбърг печели средно по $6 млн. на ден

Той насочва немалка част от богатството си за благотворителни и социални каузи

Марк Зукърбърг печели средно по $6 млн. на ден

Снимка: Facebook/Личен архив

1868 ~ 2 мин. четене
Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг навърши вчера 34 години, приключвайки една от най-трудните години в кариерата си. Социалната мрежа се бори с последствията от скандала с изтичане на лични данни на потребители и използването им за политически цели, както и с фалшивите новини.

Всички знаем историята на Марк Зукърбърг и тази за старта на Facebook, докато той още е в колежа, както и за натрупаните милиарди богатство.

Въпреки младата си възраст, днес създателят на социалната мрежа притежава активи на стойност 74 млрд. долара, според Forbes. Пресметнато спрямо годините му, излиза, че той е печелил средно по 5.97 млн. долара на ден. 

Това го нарежда на второ място по най-много изкарвани пари на ден, след основателя на Amazon - 54-годишният Джеф Безос, чието приблизително състояние от $132 млрд. прави около $6.8 млн. за всеки ден от живота му, пресметна CNBC.

Други технологични предприемачи като съоснователя на Microsoft Бил Гейтс също започват кариерата си млади. Гейтс беше най-младият милиардер през 1987 г., когато спечели първия си милиард на 31-годишна възраст. Но тъй като той дарява по-голяма част от богатството си, днес, когато е на 62-годишна възраст, сметката показва, че изкарва по 4 млн. долара на ден. 

Уорън Бъфет от Berkshire Hathaway, който също е поел ангажимента да дари голяма част от състоянието си на фондацията на Гейтс, прави по около 2.7 милиона долара на ден на 87-годишна възраст.

Зукърбърг също е насочил голяма част от богатството си, спечелено от Facebook, за различни каузи през последните години. Той е продал акции в компанията на стойност около 3.38 млрд. долара през последните шест месеца, според FactSet, предимно за да финансира инициативата Chan Zuckerberg, която инвестира в широк кръг от каузи, включително образование, здравеопазване, жилища на достъпни цени, имиграционна реформа и реформа на наказателното правосъдие.
Коментари: 0