Мартин Шулц: Брътвежите около Grexit са опасни

Гърция трябва да проведе реформи, вместо да иска облекчаване на дълга

Мартин Шулц: Брътвежите около Grexit са опасни

Всеки, който се опитва да опитва да обърне Германия и Европа един срещу друг и да раздели Европа, извършва грях спрямо бъдещето на страната си, а брътвежите за Grexit са опасни.

Това заяви лидерът на германските социалдемократи и бивш председател на Европейския парламент Мартин Шулц часове преди срещата на Еврогрупата в Брюксел, цитиран от ДПА.

„Не е разумно да се повтаря многократно дискусията за бъдещето на Гърция в еврозоната. Ние трябва решително да застанем срещу тези, които искат да разделят Европа. Затова и появилите се напоследък брътвежи за Grexit са опасни“, посочи Шулц.

„В тези времена е важно Европа да остане обединена“, подчерта той.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле отхвърли твърденията, че е заплашил Гърция с Grexit (излизане на страната от еврозоната, б.р.) по време на интервю за държавната телевизия ARD. Според Шойбле страната е на прав път, но ако не приложи необходимите реформи, ще срещне проблеми, без да уточни какви.

По думите му европейското законодателство не дава възможност за намаляване на дълга, така че Гърция няма как да получи подобна отстъпка. Шойбле изрази надежда, че МВФ ще участва в гръцката спасителна програма.

Коментари: 0