Мъск отрече да е създателят на bitcoin Сатоши Накамото

Бивш служител на предприемача излезе с невероятната теория в блога си

Мъск отрече да е създателят на bitcoin Сатоши Накамото
Илон Мъск отрече пълзящият слух, че той е мистериозният създател на bitcoin Сатоши Накамото (Satoshi Nakamoto).

Дебатът продължава, откакто оригиналните документи, очертаващи начина, по който да функционира крипто-валутата, бяха пуснати през 2008 г.

За хората или групата хора, наречени Сатоши Накамото, се твърди, че стоят зад дигиталната валута.

Но досега никой не знае кой точно е Накамото.

В свой пост в блога Medium Сахил Гупта, бивш служител на една от компаниите на Мъск - SpaceX, излезе с теорията, че "Сатоши вероятно е Илон", пише CNBC.

Гупта, който е работил за SpaceX през 2015 г. според профила му в социалната мрежа LinkedIn, твърди, че Мъск може да стои зад bitcoin заради дълбоките му познания по икономика и криптография, езиците за програмиране и математиката.

Бившият стажант твърди, че Мъск вероятно е искал да създаде крипто-валутата, защото през 2008 г. светът е бил в рецесия и предприемачът може да е мотивиран да "реши липсата на доверие в банките, като създаде валута, която няма нужда от тях". В публикацията в блога Гупта прилага и други "доказателства", които водят към извода, че Мъск е създал bitcoin.

Мъск обаче опроверга подобна информация в отговор на въпрос в профила му в социалната мрежа Twitter и дори обясни, че преди години негов приятел му дал bitcoin, но той не знаел дори къде се намира сега.

Издирването на мистериозния създател на дигиталната валута продължава от години. През 2014 г. сп. Newsweek обяви, че създателят на bitcoin е 64-годишният американец от японски произход Дориан Прентис Сатоши Накамото, живеещ в Калифорния.

А миналата година австралийският предприемач Крейг Райт обяви, че той е създал дигиталната валута, но думите му бяха подложени на съмнение.

Коментари: 0