1.2 млрд. евро са договорени по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Изплатените средства до момента са 284 млн. евро, съобщиха от Управляващия орган на програмата

1.2 млрд. евро са договорени по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“
Договорени са 63% от общия бюджет на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ (ОПТТИ), което се равнява на 1.2 млрд. евро. Това съобщи ръководителят на Управляващия орган на програмата Галина Василева, по време на осмото заседание на Комитета за наблюдение на ОПТТИ.

Изплатените средства към изпълнителите са 284 млн. евро, а стойността на сключените договори е 730 млн. евро, съобщиха от ОПТТИ. Одобрихме апликационните форми на двата големи проекта за рехабилитация на жп отсечките Пловдив – Бургас, фаза 2 и Елин Пелин – Костенец. И двата формуляра са изпратени в Европейската Комисия за оценка и последващо одобрение, информира Галина Василева.

До няколко дни ще бъде обявен търг за изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации за жп линията Пловдив – Бургас. Това заяви директорът на дирекция  „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти“ в НК „Железопътна инфраструктура“ Мария Чакърова. Рестартирана е и процедурата за рехабилитация на жп линията Елин Пелин – Костенец. Срокът за подаване на оферти е януари 2018 г.

Проектът за изграждане на софийското метро се изпълнява съгласно заложените срокове и в края на 2019 г. ще бъдат завършени 12 метростанции и 12 км метротрасе. Изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев заяви, че физическият напредък на Етап 1 е 48 %, а на Етап 2 е около 9%. Той посочи, че изследване, което са направили скоро доказва, че ако сега в столицата няма метро, 90% от кръстовищата ще бъдат блокирани за движение. В момента метромрежата е с дължина 31 км, от които 21 км изградихме в последните 7 години, каза Братоев.
Коментари: 0