McLaren продава една от най-редките и бързите си суперколи

Моделът е един от последните по рода си в света

McLaren продава една от най-редките  и бързите си суперколи
Автор: Лора Горовска

Британският автомобилен производител McLaren Automotive обяви продажбата на един от последните F1 суперавтомобили, строени някога, пише Mashable.

Само 64 автомобила от F1 са били произведени по време на производствения цикъл от 1993 до 1998 г. Конкретно този модел е конструиран през 1998 г. и е един от само шест други, направени през същата година.


Шаси номер 69 никога не е продавано на частен притежател досега. Вместо това, е било част от колекцията на Mclaren и е поддържано от екипа на Mclaren Special Operations (MSO). Въпреки че моделът показва 2800 извървяни мили на километража, по същество, той е чисто нов.

Суперколата е рядък модел, тъй като шофьорската седалка е в центъра и е направена само за двама пасажери. Също така, е първата кола от този вид, конструирана от карбонови влакна.


Най-важното е, че притежава 627 конски сили и 6,1-литров V12 двигател. С тази мощност под капака, F1 беше способен да счупи рекорда за най-бързия автомобил, достигайки до 242,8 мили в час. 23 години по-късно моделът все още е сред най-бързите коли.


Британският актьор Роуън Аткинсън, известен с ролята си на мистър Бийн, продаде през миналото лято два пъти катастрофиралия F1 за 12,24 млн. долара. Малко по-късно друг модел F1 от 1998 г. беше продаден на търг за 13,75 млн. долара. Като съдим по факта, че този модел все още е в колекцията на McLaren и е един от последните такива в света, можем да предположим, че цената ще е по-висока.

Коментари: 0