Мей: Не трябва да пречим на Brexit

Според британския премиер в момента се осъществява най-голямата демократична стъпка в британската история

Мей: Не трябва да пречим на Brexit

Снимка: БТА

Излизането на Великобритания от Европейския съюз не трябва да бъде възпрепятствано, а напротив – правителството в Лондон трябва да се съсредоточи върху изпълнението на тази задача. Това е мнението на британския премиер Тереза Мей, пише агенция Reuters.

Тя се опитва да договори с Брюксел нови промени в споразумението за Brexit преди да го предложи за ново гласуване от британския парламент. Ако се провали с тази стъпка, премиерът ще трябва да реши дали да отложи излизането на Острова от Блока или да се премине към напускане без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“).

„Нашият фокус да реализираме Brexit трябва да е абсолютен. Ние не трябва и няма да пречим на най-голямата демократична стъпка в историята на тази страна. Във финалните етапи на този процес най-лошото нещо, което можем да направим, е да изгубим нашия фокус“, заяви Мей пред активисти на управляващата Консервативна партия.

Изявлението ѝ дойде на фона на думите на трима нейни министри, че ще подкрепят отлагането на Brexit, ако депутатите не одобрят споразумението, договорено с Брюксел. Въпросните министри бяха този на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Грег Кларк, министърът на труда и пенсиите Амбър Ръд и този на правосъдието Дейвид Гок.
Коментари: 0