Мей обеща ново парламентарно гласуване за Brexit до 12 март

Опозицията обаче е все по-вероятно да подкрепи втори референдум по Brexit

Мей обеща ново парламентарно гласуване за Brexit до 12 март

Снимка: БТА

5380 ~ 1 мин. четене
Тереза Мей прави последен опит да спре британския парламент да ѝ отнеме думата по излизането на Великобритания от ЕС. Британският премиер обеща до 12 март депутатите да гласуват отново споразумението за Brexit, договорено с Брюксел, пише американската телевизия Bloomberg.

Мей подчерта, че вотът на народните представители в Лондон ще задължи правителството да се съобрази с него, но добави, че депутатите няма да имат право да предлагат и гласуват изменения по споразумението.

Британският премиер в момента е изправена пред открит бунт от страна на своите депутати и министри. Вчера трима от министрите ѝ се присъединиха към многото други опозиционни и управляващи политици, които призовават Brexit да бъде отложен, за да не се стигне до излизане на Великобритания от ЕС без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“).

Основната опозиционна Лейбъристка партия пък е все по-вероятно през предстоящата седмица да подкрепи втори референдум за Brexit. Това заяви зам.-председателят на партията Том Уотсън. По думите му лейбъристите ще подкрепят споразумението, договорено от Мей с Брюксел, само ако то бъде подложено на обществено гласуване.
Подкрепи Economic.bg