Мей ядоса партията си с възможността за „по-мек Brexit“

Премиерът задава нова посока за Brexit, без да дава яснота каква е тя, смята бизнесът във Великобритания

Мей ядоса партията си с възможността за „по-мек Brexit“

Снимка: БТА

Британският премиер Тереза Мей предизвика своеобразна война в управляващата Консервативна партия с предложението си за преговори с лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, пише Financial Times. Причината е, че въпросните дискусии отварят възможност за договаряне на споразумение за „по-мек Brexit“, което да включва членство на Великобритания в митническия съюз на ЕС.

След срещата на британския кабинет снощи, продължила над 7 часа, Мей даде ясно да се разбере, че е готова да се изправи срещу евроскептично настроените членове на Консервативната партия. Тя обяви, че ще се стреми към по-нататъшно отлагане на Brexit, тъй като се опитва да изгради нова кроспартийна стратегия с Корбин относно бъдещите отношения с ЕС. Премиерът обаче добави, че при какъвто и да е съвместен план би могло да се наложи да се одобри споразумението за Brexit, договорено с Брюксел и отхвърлено вече три пъти от британския парламент.

Мей каза още, че се надява да договори новия план с председателя на Лейбъристката партия преди извънредната среща на лидерите на страните членки на ЕС следващата сряда, на която тя възнамерява да поиска отлагане на Brexit след в момента действащия краен срок – 12 април.

Ако пък преговорите с Корбин се провалят, британският премиер планира да проведе „състезателен вот“ в Камарата на общините (Долната камара на парламента) между нейното споразумение и алтернативните възможности за Brexit, обещавайки да уважи резултата от гласуванията. Мей обаче си навлече гнева на евроскептиците от Консервативната партия, отхвърляйки възможността за Brexit без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“) в телевизионно обръщение след многочасовата среща на кабинета.

„Това е решаващ момент в историята на островите и ще изисква национално единство, за да изпълним националния интерес. Винаги съм била открита, че бихме могли да постигнем успех с „твърд Brexit“ в дългосрочен план, но излизането със споразумение е най-доброто решение“, каза британският премиер.

Интересно ще е как Мей ще постигне консенсус с Лейбъристката партия. Опозицията е заявила, че подкрепя оставането в митническия съюз на ЕС и близките връзки с единния пазар на Блока, но пък Мей в миналото настояваше, че Великобритания трябва да си изгради собствена търговска политика и да напусне единния пазар на ЕС. Консерваторите и Лейбъристите освен това са в конфликт трябва ли да се провежда втори референдум за членството в ЕС – Корбин нареди на депутатите си да гласуват за ново обществено допитване, докато Мей се противопоставя на това.

„Много е разочароващо, че кабинетът реши да повери финалното изпълнение на Brexit на Джереми Корбин и Лейбъристката партия“, коментира Борис Джонсън, евроскептичният бивш външен министър на Великобритания.

„Това, което беше обявено, беше опит да се прекрати Brexit в опит да се сключи сделка със социалистите. Това е много сериозно“, смята Джейкъб Рийс-Могг, лидерът на про-Brexit настроената Група за европейски изследвания, съставена от депутати на Консервативната партия.

Някои бизнес организации също изразиха недоволство от хода на Мей. Адам Маршъл, председателят на Британската търговска камара, заяви: „Премиерът може и да представи преработена пътна карта, но бизнес общностите нямат много информация накъде сме се запътили. Това е като да бъдете помолени да следвате сателитна навигация към непозната локация – имате натрапчивото чувство, че посоката може да се окаже ръба на скала“.

Коментари: 0