Меркел предупреди Ердоган да не се меси в изборите

Германският канцлер заяви, че няма да търпи опити за намеса в кампанията

Меркел предупреди Ердоган да не се меси в изборите
Германският канцлер Ангела Меркел предупреди Турция да не се меси в предизборната кампания в Германия. Тя заяви по време на среща на Християндемократичен съюз в град Херфорд, че германското правителство няма да търпи опити за намеса в кампанията за парламентарните избори през септември.

„Всички германски граждани, включително от турски произход, имат право свободно да изберат една или друга германска партия на парламентарните избори идния месец“, каза Меркел.

Германският канцлер е провокирана от изказване на турския президент Реджеп Ердоган, в което той призова турците в Германия да не гласуват за “неприятелите на Турция“. А под неприятели Ердоган има предвид консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и СДП.

Призивът на Ердоган обаче успя да обедини основните конкуренти в Германия. Освен Меркел остра реакция срещу думите на турския президент имаше и Мартин Шулц, който е кандидат за канцлер от Социалдемократите (ГСДП). В свое изказване той заяви, че Ердоган е стигнал твърде далеч, опитвайки се да се намеси по този начин в изборите.
Коментари: 0