Месечна инфлация от 0,2% през октомври

Най-много са се увеличили цените на облеклото и обувките

Месечна инфлация от 0,2% през октомври
Месечната инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени, е 0,2% през октомври, а в годишен аспект се наблюдава дефлация от 0,6%. Това сочат данни на НСИ, оповестени днес. 


Източник: НСИ

От началото на годината до края на месец октомври се отчита дефлация от 0,3%.  

Спрямо септември 2015 г. най-много са се увеличили цените на облеклото и обувките - с 6,4%, следвани от разходите за жилища - с 0,4%. Най-голямо намаление отчитат цените в сектор "Транспорт" - с 1,4%.
Сред хранителните продукти националната статистика обобщава увеличение най-вече при гроздето - 10,7%, доматите - 10,3%, пипер - 6,4% малотрайните колбаси - 1,6%, Намалили са се цените пък на цитрусовите плодове - 12,6%, морковите - 8,2%, кафето и газираните напитки - по 2,5% и др. 

Дървата за отопление са поскъпнали с 4,3%, а услугите за почивка и туристически пътувания - с 3%. От нехранителните стоки най-голямо намаление в цените има на пътническия въздушен транспорт - 13% и на централното газоснабдяване - 9,7%.

През октомври 2015 г. е регистрирано увеличение на цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти - с 0.3%. Цените на лекарските услуги остават на равнището от предходния месец, а цените на стоматологичните услуги са се увеличили с 0.1%.
Коментари: 0