Компания добива диаманти в лаборатория за 2 седмици

В проекта участват десетки милиардери и актьорът Леонардо ДиКаприо

Компания добива диаманти в лаборатория за 2 седмици

Компанията Diamond Foundry работи без много шум в последните 3 години по много амбициозен проект. Стартъпът от Санта Клара, Калифорния, наречен Nanosolar и основан от Мартин Рошейзен, иска да отглежда истински диаманти в лаборатория. За разлика от синтетичните диаманти, тези на Nanosolar ще се добиват от парченца от натурален диамант като субстрат.

След две години експерименти и неуспех с реактори за „отглеждане” на диаманти, екипът твърди, че е направил пробив. Компанията смята, че е способна да произведе стотици диаманти по 9 карата в лабораторни условия само за 2 седмици, пише Business Insider.

Този пробив е бил достатъчен да накара десетима милиардери и видни представители на технологичната общност от Силциевата долина да инвестират в проекта. Diamond Foundry е преминала три кръга на финансиране от индивидуални инвеститори, сред които са актьорът Леонардо ДиКаприо, основателят на Twitter Еван Уилямс, основателят на компанията за игри Zynga Марк Пинкъс, съоснователят на One Kings Lane Алисън Пинкъс, основателят на SUN Microsystems Андреас Бехтолщейм, съоснователят на Facebook Андрю МакКълъм, бившият президент на eBay Джеф Скол и редица други богати хора.

След участието си във филма „Кървав диамант” ДиКаприо подкрепя редица инициативи срещу диамантената индустрия, която е критикувана заради вредното въздействие върху околната среда и ползването на детски труд.

Diamond Foundry твърди, че е набрала над 100 млн. долара към днешна дата, при положение, че публично е обявила резултатите си в сряда.

Самият стартъп няма да се занимава с бижутерия, а само с „отглеждането” на диамантите, но партнира с около 200 дизайнери, които да правят пръстени, гривни, колиета и да ги продава директно на потребители онлайн. Така в момента единствените приходи на компанията са от продажбата на диаманти на дизайнерите.

И докато синтетичните диаманти струват около 30% по-евтино от естествено добитите, Diamond Foundry твърди, че нейните продукти ще струват приблизително колкото истинските, като цената ще се определя от пазара.

А ето как от компанията обясняват процеса по „отглеждането” на диамантите: Те твърдят, че ги „култивират” и процесът не е като при създаването на синтетични диаманти, защото техните са „100% чисти” и имат същите молекулярни несъвършенства като на скъпоценните камъни, добивани от недрата на земята.

Процесът наподобява отглеждането на растение, за което са необходими семена. В техния случай е необходимо малко парче диамант, използван като „семе”, като върху кристала започват да растат нови слоеве, докато се формират нови диаманти. След това „семето” се отделя и се ползва отново за добив на нови диаманти.

Камъните растат в реактор с много висока температура – около 8000 градуса по Фаренхайт (над 44000 градуса по Целзий), обясняват от Diamond Foundry.

„Диамантите се раждат от огнената топлина, така че създаваме плазма с безпрецедентна енергийна плътност”, казват от компанията. Те твърдят, че са открили плазма, която позволява атомите да се съединяват към тънкото парче диамант, ползвано за „семе”. След като атомите се натрупат на върха на този естествен диамант слой по слой, се получава чист нов диамант от клас за бижута. Стотици такива диаманти могат да се направят по този начин само за няколко седмици, като най-големият, създаден вече, е над 9 карата.


Коментари: 0