С какво се хранят дълголетниците по света?

Храната е един от основните фактори, които определят продължителността на живота

С какво се хранят дълголетниците по света?
4799 ~ 2 мин. четене

Искате ли да живеете до 100 години? Статистически, колкото по-млади сте, имате толкова по-големи шансове да доживеете над 100 години. Учените обещават, че след десетилетия, продължителността на живота ще достигне 150г, благодарение на новите нанотехнологии.

Но когато става въпрос за естествено дълголетие, факторите, които определят продължителността на живота са много. Един от основните е храната и начинът, по който се храним. foodpanda, представя няколко от известните столетници и тяхното основно меню. 

1.  Кралица Елизабет I 

Кралица Елизабет I умира на 101 години през 2002г. Приближени до нея споделят, че нейното меню е включвало основно риба и зеленчуци. Задължително е консумирала сьомга два пъти седмично и други разнообразни морски деликатеси още два пъти в седмицата. Месото, което се поднасяло на нейната трапеза било единствено и само телешко.

2. Жан Калман

Най-старият човек, живял на земята и е включен в рекордите на Гинес. Умира през 1997г. на 122 години. До 85 годишна възраст е спортувала активно фехтовка, а до 100 години кара колело. Задължително е започвала деня с капучино и кроасан с течен шоколад. Изяждала е по 1 кг. шоколад седмично и никога не се е лишавала от мазни храни- като свинско месо, консумирала е много зехтин и маслини.

3. Баба Мойсей

Художничката умира на 101 години като до последно рисува картини. Споделя е, че се храни предимно с въглехидрати, като много обичала тестени изделия. Зеленчуковата пица е присъствала поне по няколко пъти в седмичното й меню.

4. Ирвинг Берлин

Композитор, починал на 101 година - през 1989 г. Като човек на изкуството, той е обичал вкусната храна. Предимно се е хранел с месо и зеленчуци. Не е обичал да яде плодове, въпреки че си го е налагал, заради полезните свойства.

5. Боб и Долорес Hope

И двамата съпрузи са столетници. Боб умира през юли 2003 г. на 100-годишна възраст, а Долорес през септември 2011 г., на 102 години. Винаги са се хранили по 5 пъти на ден, а храната в чиниите не е надвишавала една шепа. Както е споделяла Долорес, "Ядем всичко, но гледаме да бъде балансирано и никога да не заспиваме преяли".

Подкрепи Economic.bg