10 места, които трябва да посетите в Париж

Френската столица предлага голямо разнообразие от забележителности

10 места, които трябва да посетите в Париж

Снимка: Economic.bg/Божидара Иванова

6232 ~ 3 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Париж е един от най-красивите и романтични градове в света. Френската столица е истински шедьовър, който впечатлява с множеството си красиви и величествени сгради, прекрасна природа и умерен климат. Този град привлича с павираните улици с красиво подредени дървета, уютните кафенета и сладкарници на всеки ъгъл, арт-галериите и невероятната архитектура. Представяме ви 10 места, които задължително трябва да посетите в столицата на Франция:

1. Айфеловата кула
Айфеловата кула е един от най-внушителните и може би най-известният архитектурен монумент в света. Тя е била построена през 1889 г. за Световното Парижко изложение и колкото и да е трудно за вярване, кулата не е била обичана от французите, тъй като е творение на германеца Густав Айфел. Кулата има три нива, достъпни за посетители. До първите две се стига по стълби и с асансьор, а до най-високото ниво може да стигне само с асансьор. 324-метровото съоръжение днес служи като предавател на радио и телевизионни програми.
2. Триумфалната арка и бул. "Шанз-Елизе"
Триумфалната арка се намира в западния край на бул. "Шанз-Елизе". Тя е построена в чест на всички загинали по време на войните във Франция. Върху стените на арката са изписани имената на всички генерали, начело на военните батальони, а под свода й стои гробът на незнайния войн от Първата световна война. Арката е с височина 50 метра и се намира в центъра на площад, който събира 12 булеварда в една точка, сред които и "Шанз -Елизе", една от най-известните улици в света. Булевардът започва от площад "Конкорд" и завършва на площад "Шарл дьо Гол". Разделен е на две части. Долната включва парк и "Малкия дворец", а горната се простира до Триумфалната арка и е пълна с магазини, кафенета, ресторанти, хотели, луксозни бутици, кина и театри. 
3. Лувърът
Лувърът е най-посещаваният музей в света и най-големият национален музей на Франция. В двора му се намира известната "Стъклена пирамида", а в музея има над 30 хил. произведения на изкуството. Най-популярното и снимано е картината "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи. 
4. Базиликата "Сакре-Кьор"
"Сакре-Кьор" се намира на хълма Монмартър. Църквата е изключително красива, изградена от бял камък - калцит, който отделя бяло вещество, когато го вали дъжд. Хълмът Монмартър е втората най-висока точка в Париж след Айфеловата кула, като и самият квартал носи това име. Той е много посещавано и харесвано място от туристите, пълно със заведения, нощни клубове, каберета, ресторанти и стриптийз барове.
 
5. Мулен Руж
"Мулен Руж" е известно нощно заведение в Париж, разположено близо до кварталът с червените фенери "Плас Пигал". Залата на заведението побира 850 души, а в кабарето са гостували изпълнители като Едит Пиаф, Жан Габен, Морис Шевалие, Франк Синатра и други. 
6. Катедралата "Нотр Дам"
Катедралата "Нотр Дам" (Парижката Света Богоридица) е разположена на остров Сите в "Латинския квартал". Строителството й започва през 1163 г. от крал Луи IX и продължава 150 години. Фасадата на  сградата е изключително красива, но за съжаление влизането в нея в момента е преустановено заради реставрирането й след пожара, при който бе унищожена част от фасадата на катедралата. 
7. Пантеонът
Пантеонът е най-известната гробница в страната, в която са останките на едни от най-влиятелните личности във Франция - Виктор Юго, Волтер, Рене Декарт, Александър Дюма - баща, Жан-Жак Русо и други. Сградата на Пантеона наподобява тази на първоначалния Пантеон в Рим, а елипсовидният купол е оказал влияние върху проекта за сградата на американския Капитолий. 
8. Люксембургската градина
Паркът е изграден по поръчка на Мария Медичи. Мястото е любимо за разходка на парижани, а в центъра на парка има голямо езеро с фонтан. В парка се намира и копието на "Статуята на свободата" , както и "Фонтанът на Медичите", които не са за изпускане.
 
9. Мостът "Александър III"
"Александът III" е пътен мост над река Сена, построен през 1896 - 1900 г. Мостът носи името на руския император Александър III. Архитектурата му е била много авангардна за времето си. Той е богато украсен с лампи, херувими, нимфи и крилати коне.
10. Парижката опера
Опера "Гарние" е с внушителна външна фасада, с множество статуи, инкрустации и релефи. Вътрешността й обаче е още по-внушителна. За нея казват, че е най-красивата сграда на опера в света. Тя е богато украсена , а на таванът й има сюжети от различните етапи на музикалната история. В центъра на фоайето има паметник на Шарл Гарние до прозорец, от който се открива гледка към Лувъра. 


Подкрепи Economic.bg