Софийското метро ще се разшири с още 530 млн. лв.

Средствата ще бъдат осигурени от Плана за възстановяване на Европейския съюз

Софийското метро ще се разшири с още  530 млн. лв.

Снимка: Economic.bg

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Софийското метро ще бъде продължено с шест нови станции - от парк "Военна академия" до „Цариградско шосе“ през квартал „Слатина“ - срещу 530 млн. лв. без ДДС. Това става ясно от обявена обществена поръчка на „Метрополитен“, като крайната дата за подаване на ценовите оферти е 14 април 2021 г.

От обществената поръчка става ясно още, че средствата за строителството на новите метростанции ще дойдат от „Плана за възстановяване и устойчивост на България“. Това е планът за излизане от коронакризата на стойност 12 млрд. лева, който България трябва да защити пред Европейската комисия тази пролет. При представянето му от правителството в края на миналата година не беше споменато, че може да се използват средствата за доизграждане на метрото, но имаше предвидени 730 млн. лв. за жп инфраструктурни по проектите на Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

Поръчката на "Метрополитен" е разделена на пет обособени позиции, като първите три от тях са за изграждане на около 1.5-2 км тунелен път и по две метростанции. Стойността им е между 65 и 85 млн. лв. без ДДС.

При станцията на бул. „Цариградско шосе“ се предвижда изграждането на подземен двуетажен паркинг за автомобили. Четвъртата позиция е за пробиване на 5.3 км тунели с тунелно-пробивна машина. Тя е и най-скъпата - с прогнозна цена 190 млн. лв. без ДДС. Последната, пета позиция, е за системи за контрол и управление на влаковото движение, комуникации и перонни преградни врати за целия лъч на метрото и всички шест станции.

Предвидените нови станции ще са: МС 1 - кръстовище ул. „Гео Милев“ - ул. „Черковна“; МС 2 - кръстовище ул. „Гео Милев“ - ул. „Н. Коперник“; МС 3 - кръстовище ул. „Гео Милев“ - ул. „Слатинска“; МС 4 - кръстовище бул. „Асен Йорданов“ - бул. „Шипченски проход“; МС 5 - Зала "Арена Армеец“; и последната - от източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. „Цариградско шосе“.

Припомняме, че след огромно закъснение от над година, през август 2020 г. бяха открити първите станции от третия лъч на метрото. Става въпрос за участъка от "Красно село" до бул. "Владимир Вазов" в квартал "Хаджи Димитър". В него има осем метростанции. Тази година през март пък предстои пускането и на други четири станции от същия метродиаметър - до "Овча купел" и "Горна баня".

Коментари: 0