СЗО: Втората година на пандемия може да е по-лоша от предишната

В Северното полукълбо сега има „перфектна буря“ за вируса, казват експертите

СЗО: Втората година на пандемия може да е по-лоша от предишната

Снимка: Pixabay

Според анализа на данните за заразените с COVID-19 в света през последните две седмици интензивността на коронавируса отново е достигнала връх. Това каза Майкъл Райън, директор на спешната програма на Световната здравна организация (СЗО), като също така призна, че втората година от пандемията ще бъде по-трудна от първата.

„Навлизаме във втората година на пандемията, която може да бъде още по-трудна предвид динамиката на разпространение на вируса“, ​​каза Райън на пресконференция.

Сезонността допринесе за увеличаването на случаите, добави той. Според него в Северното полукълбо сега има „перфектна буря“, която се изразява в това, че в студено време хората предпочитат да стоят на закрито, като по този начин допринасят за разпространението на вируса.

Две нови мутации на вируса се разпространяват по света - от Великобритания и Южна Африка. На 13 януари учени от САЩ обявиха откриването на още два нови щама. Новите варианти на вируса не се считат за по-опасни, но се разпространяват по-бързо от обичайния COVID-19.

Коментари: 0