Международни финансови пазари: 24 януари

Сенатът е събрал достатъчно гласове, за да назначи Джером Пауъл за председател на Федералния резерв на САЩ

Международни финансови пазари: 24 януари

След полунощ стана ясно, че Сенатът е събрал достатъчно гласове, за да назначи Джером Пауъл за председател на Федералния резерв на САЩ. Очаква се той да провежда политика, близка до тази на Джанет Йелън, чийто мандат приключва на 3 февруари. Отличникът на щатските пазари за изминалия ден беше технологичният индекс Nasdaq Той добави 0.71% към стойността си до 7460 пункта. Помогна му стрийминг компанията Netflix, чиито акции поскъпнаха с 10% и изкачиха нов връх, а в 23:00 една струваше $250.29. Сезонът на публикуването на отчетите се отрази добре и на широкия S&P 500, който достигна нов рекорд, добавяйки 6 пункта или 0.22% до 2839 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones отбеляза интрадневен връх, но затвори с близо 4 пункта по-малко до 26210. Johnson & Johnson, Procter & Gamble and Travelers Cos. публикуваха резултати, които надминаха очакванията за приходи и печалба. Добрите отчети повлияха и на европейските акции и немският бенчмарк DAX закри търговската сесия с ръст от 96 пункта до 13 559. За увеличението на FTSE спомогна поскъпването на EasyJet с повече от 5% и достигането до нов връх. Една акция в края на деня струваше 1643.50 британски паунда. Френският САС обаче изгуби 0.12% и спадна до 5535 пункта. Доларът достигна близо тригодишно дъно, което помогна на златото да се изкачи до 1341.39 долара за тройунция. В края на деня един барел лек суров петрол струваше $64.47, а сорт Брент - $69.89.

Втори ден на ежегодната среща на Световния икономически форум в Давос. В 15:30 часа днес се очаква канцлерът на Германия Ангела Меркел да засегне някои от глобалните проблеми, пред които е изправен светът днес. Възможна е волатилност на валутните двойки, свързани с еврото.                                        

През изминалите няколко месеца книжата на филмовия гигант се движат във възходящ канал, като 50-дневната средна се движи под него. Пробивът от последните два дни може да бъде временен и движението да се върне към възходящия си тренд, което ще е удачен момент за покупка. При потвърждаване на пробива обаче с още една низходяща свещ, влизане в сравнително краткосрочна къса позиция е подходящо до тест на  50-дневната средна. Пробив и на нея е силен сигнал за задълбочаване на поевтиняването.

На 8-часовата графика на USD/CHF се вижда как 50-периодната средна се движи във формирания низходящ канал, както и че цената се движи в по-голяма близост до линията на подкрепа, отколкото до тази на съпротива. Индикаторът Стохастик се намира в нива между 50 и 80 пункта. Подходящо е да се изчака тест на линията на подкрепа и реакцията на пазара преди влизане в позиция.

На дневна графика на платината се наблюдава силен възходящ тренд от средата на декември насам, който на 22 януари среща съпротива много близо до годишния връх на ценния метал и доведе до понижение на цената от близо 2%. При потвърждение на неуспешния пробив влизане в къса позиция е подходящо до ниво от 985 долара за тройунция, което съответства на 23.60% от корекцията на Фибоначи.

Наблюдаваме тест на възходящия тренд на индекса на сините чипове, тъй като индексът рикошира от линията на съпротива. Индикаторът Стохастик се намира в зона на прекупен пазар и показва тренд обръщаща дивергенция, като е възможно да успее да пробие линията на подкрепа. Подходящо е влизане в краткосрочна къса позиция, като за по-предпазливите инвеститори е желателно прибиране на печалбата при нива около 26 000.

Коментари: 0