Microsoft отбеляза най-силния ръст на приходите от 2018 г. насам

Облачният бизнес на компанията продължава да расте, но въпреки това акциите на компанията паднаха

Microsoft отбеляза най-силния ръст на приходите от 2018 г. насам

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Акциите на Microsoft се понижиха с 3% във вторник, след като компанията обяви финансовите си резултати за първото тримесечие на 2021 г. - значително по-силни от очакваните от анализаторите. Данните показват, че облачните услуги стават все по-голяма част от бизнеса на технологичния гигант, предава CNBC.

Производителят на софтуер и хардуер отчита 19% годишен ръст на приходите за тримесечието, като те достигат 41.7 млрд. долара срещу очакванията на анализаторите от 41.03 млрд. долара. Това е най-големият тримесечен ръст, който компанията отчита от 2018 г. насам, благодарение отчасти на бума в продажбите на компютри миналата година.

Компанията заяви, че нейният публична облачна услуга Azure, която се конкурира с лидера на пазара Amazon Web Services, е нараснала с 50% за първите три месеца на годината, което е по-бързо от очакванията на анализаторите за растеж от 46%, според преглед на CNBC от 14 бележки за акции. През предходното тримесечие приходите на Azure са нараснали също с 50%. Microsoft не разкрива приходите на Azure в долари.

Общо интелигентният облачен сегмент на Microsoft е донесъл приходи от 15.12 млрд. долара през третото тримесечие. Това е ръст с 23% на годишна база и над консенсусната оценка на FactSet от 14.92 млрд. долара. Интелигентният облак съдържа Azure, Windows Server, SQL Server, Visual Studio, GitHub и Enterprise Services.

Сегментът „Производителност и бизнес процеси“, съдържащ Office, Dynamics и LinkedIn, е донесъл приходи от 13.55 млрд. долара, което е с 15% нагоре и повече от консенсуса на FactSet от 13.49 млрд. долара. Приложението за чат и обаждания Teams достигна 145 милиона активни потребители дневно, спрямо 115 милиона през октомври, докато рекламният бизнес на LinkedIn достигна 3 млрд. долара приходи през последните 12 месеца, заяви главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

Компютърният отдел на компанията, който включва Windows, игри, устройства и търсене, е донесъл приходи от 13.04 млрд. долара - с почти 19% нагоре и по-високо от очакванията за 12.55 млрд. долара. Компанията за технологични изследвания Gartner оцени по-рано този месец, че производителите на компютри са доставили близо 70 милиона бройки през тримесечието, с 32% повече в сравнение с предходното тримесечие, което е най-бързият растеж, откакто Gartner започна да проследява пазара на компютри през 2000 година.

Това е от полза за продажбите на Microsoft на лицензи за Windows на производителите на компютри, които са се увеличили с 10%. Сега има над 1.3 млрд. активни устройства на месец с операционна система Windows 10, каза Надела. Резултатът беше по-голям, отколкото самата Microsoft беше прогнозирала.

Независимо от лекия спад във вторник, акциите на Microsoft нарастват с 18% до момента, в сравнение с печалба от около 12% за S&P 500 за същия период от време.

Коментари: 0