Microsoft придобива нов стартъп за сигурност

По данни на компанията този сегмент расте по-бързо от останалите ѝ продуктови области, като за миналата година отчита 40% увеличение

Microsoft придобива нов стартъп за сигурност

Снимка: Pixabay

284 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Microsoft обяви, че придобива CloudKnox – стартъп, чийто софтуер помага на компании да намалят правомощията за достъпа, който дават до техните облачни ресурси, предава CNBC. Към момента условията на сделката не са разкрити публично.

Ходът представлява поредна стъпка за Microsoft в посока разширяване на бизнеса ѝ с решения за сигурност, в допълнение към работата да опази Windows и другите ѝ продукти достатъчно защитени.

През януари Microsoft заяви, че е генерирала над 10 млрд. долара приходи от решения за сигурност през предходните 12 месеца, което е с 40% повече на годишна база и означава, че този сегмент расте по-бързо от останалите ѝ продуктови области. Миналата седмица Microsoft обяви придобиването на друга компания за сигурност – RiskIQ, която може да засича заплахи в целия ИТ отпечатък на дадена компания.

Софтуерът CloudKnox работи с публичния облак на Microsoft – Azure, какво и с облачните услуги на Amazon и Google. Софтуерът открива и може да премахва елементи на позволенията за достъп на служители и виртуални идентификатори, които не се използват активно, и може да показва известия за необичайна активност.

Корпоративният вицепрезидент на Microsoft Джой Чик обясни в публикация в блога на компанията, че с развитието на непроследявани облачни услуги (като виртуалните машини), за организациите става все по-трудно да упражняват строг контрол върху това кой и какво може да прави на тях.

„Сложните пробиви показват колко бързо злонамерени играчи могат да започнат да използват присвоени привилегировани пълномощия“, допълва той.

Стартъпът CloudKnox е основан през 2015 г. и е базиран в Сънивейл, Калифорния. Той има 58 служители според LinkedIn. Сред инвеститорите в компанията са Sorenson Ventures, Dell Technologies Capital и Foundation Capital.

Подкрепи Economic.bg