Още 6258 ученици отиват на платена от държавата почивка

Служебният кабинет одобри допълнително 2.42 млн. лв. по програмата за подкрепа на туризма "Отново заедно"

Още 6258 ученици отиват на платена от държавата почивка

Снимка: Unsplash

500 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Правителството одобри още 2.42 млн. лв. за 6258 ученици, които да заминат на лятна почивка по Националната програма "Отново заедно". Те са разпределени в 570 групи и ще бъдат придружавани от 662 учители или други педагогически специалисти.

Финансирането се разпределя между 236 училища – 216 общински и 20 държавни. Средствата за общинските учебни заведения се отпускат по бюджетите на общините, а за държавните – по бюджетите на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта и на Министерството на културата.

Те представляват 70% от заявената от училищата обща сума на базата на подадените формуляри. Останалите 30% ще се изплатят, когато сключеният договор с туроператор бъде представен в МОН по електронен път.

На 14 юли т.г. правителството одобри други 997 850 лева за лятната почивка на още 2577 ученици.

За всеки участник в пътуването е осигурен шестдневен туристически пакет в размер на 500 лв. Офертата включва настаняване с 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности.

Целта на програмата е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради онлайн обучението през последните две учебни години. Очаква се тя да помогне също за обогатяване на културата на децата и да стимулира тяхната физическа активност.

Първият етап от кандидатстването по "Отново заедно" продължава до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет от 15 млн. лв. не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново с до общо 165 участници до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит.

Подкрепи Economic.bg