Microsoft с най-голяма загуба в историята си

Компанията плати $7,3 млрд. за финландския производител Nokia

Microsoft с най-голяма загуба в историята си

Софтуерният гигант Microsoft отчете най-голямата тримесечна чиста загуба в историята си, основно заради злополучното придобиване на мобилния бизнес на Nokia, което засегна резултатите ѝ

Американската компания приключи изминалото тримесечие с нетна загуба от 3,2 млрд. долара спрямо печалба от 4,6 млрд. долара за същия период миналата година.

В прессъобщение компанията обяснява загубата с отписването на 7,5 млрд. долара и с 940 млн. долара разходи, свързани с "фундаменталното преструктуриране" на телефонния бизнес, което бе обявено заедно със съкращаването на 7800 работни места на 8 юли.

Спад в търсенето на операционната система Windows също оказа негативен ефект за отчетения отрицателен финансов резултат, предаде Reuters.

Microsoft плати 7,3 млрд. долара за придобиването на финландския производител на телефони Nokia през април миналата година, припомня агенцията.

Загубата на акция в края на юни е 40 цента, а година по-рано корпорацията отчете печалба от 4.61 млрд. долара, или 55 цента на акция. През изминалото тримесечие компанията е направила 7.5 млрд. разходи около преструктурирането на Nokia, която купи през миналата година.

Приходите са се свили с 5% до 22.18 млрд. долара, а продажбите на Windows към производителите на компютри са намалели с 22% през тримесечието. Компанията е планирано да представи новия Windows 10 на 29 юли.

Под ръководството на главния изпълнителен директор Сатя Надела Microsoft измести фокуса на дейностите си към развитие на софтуер и облачните услуги, след като търсенето на популярната операционна система Windows се забавя.

Финансовите резултати са повлияни положително от силния растеж в продажбите на игровите конзоли Xbox, както и от приходите от реклама в търсачката Bing и облачните услуги на компанията.

Коментари: 0