Мигранти от ЕС: Ние не сме разменна монета

Чужденците да останат във Великобритания, ако и британците останат в други страни на ЕС

Мигранти от ЕС: Ние не сме разменна монета

Милиони граждани на Европейския съюз, които живеят във Великобритания имат ясно послание към британското правителство: Не сме разменна монета.

Мигрантите от ЕС са много объркани, след като миналия месец Великобритания гласува за Brexit. Техният бъдещ статут е неясен и следващият британски премиер може да не зачете техните права в преговорите за развода с ЕС.

Правилата на ЕС гарантират безвизово движение на хора през 28-те страни-членки. Но след като Великобритания излиза от ЕС, това движение може да спре. Мигрантите в страната са притеснени, че може да загубят работата си и да нямат право да останат във Великобритания.

Правителството заяви в понеделник, че би било "неразумно" да се гарантира правото на гражданите от ЕС да останат в страната, без съответното уверение за британците, живеещи в други държави от ЕС. Депутатът Гизела Стюарт, който води кампания за Brexit, каза, че това е обидно.

"Може ли да посоча на министрите, че хората не са разменна монета?" - каза тя в парламентарен дебат.

"Аз съм португалец - учен и преподавател, създавам и споделям знания във Великобритания през последните 15 години. Аз не съм разменна монета", каза Паула Салгадо, преподавател по биология в Университета в Нюкасъл.

Шарлот Байер, лектор от Дания казва: "Аз преподавам във Великобритания в продължение на 20 години. Аз съм омъжена за британец и имам семейство. Има толкова много европейски-британски семейства в страната, които заслужаваме успокоение", каза тя.

Коментари: 0