Министри на Тереза Мей искат нейното премахване

Очаква се те да се изправят открито срещу премиера на заседание на кабинета в понеделник

Министри на Тереза Мей искат нейното премахване

Снимка: БТА

Министрите от кабинета на Тереза Мей са в открит бунт срещу премиера и искат временен лидер да завърши процеса по Brexit, пише Sunday Times. Според изданието поне шестима висши министри искат нейният заместник Дейвид Лидингтън да поеме тази работа, докато не се проведат официални избори за лидерство.

Очаква се министрите да се изправят открито срещу Тереза Мей на заседание на кабинета в понеделник и заплашват с масова оставка, ако тя не се оттегли. Подкрепа за временни лидери имат Майкъл Гоув, водещ поддръжник на Brexit на референдума през 2016 г., и външният министър Джереми Хънт.

През последните месеци Тереза Мей е все по-изолирана както у дома, така и в Брюксел. Тя два пъти се опита, но не успя да получи от парламента одобрение за споразумението с Брюксел. Телевизионното обръщение на министър-председателя от миналата седмица раздразни колегите ѝ, тъй като обвини Камарата на общините за провала на преговорите с ЕС.

Информацията за предстоящия бунт идва часове, след като стотици хиляди британци изляха по улиците на Лондон, настоявайки за втори референдум относно европейското бъдеще на Великобритания. Повечето от присъстващите предпочитат страната да остане в Блока.

Ако Мей бъде премахната, това не означава задължително провеждане на нови избори.
Коментари: 0