Миньори стачкуват под земята (обновена)

45 души от нощната смяна в Мина \"Черно море\" отказаха да излязат, докато не получат заплати

Миньори стачкуват под земята (обновена)
Протест под земята организираха работещи в мина "Черно море-Бургас", съобщиха от синдиката "Подкрепа". Нощната смяна е останала в мината. Това са около 45 души. Останалите им колеги са отвън и ги подкрепят. Причината за спонтанната стачка са неизплатени заплати.

Последното си възнаграждение миньорите са получили през октомври - по 350 лева аванс. Сформирана е група, която да влезе при тях, за да им занесе храна и вода. Засега те отказват да излязат, докато не получат възнагражденията си.

През септември стотина работещи в мината протестираха, като престояха около 40 часа под земята заради неизплатени заплати.

Протестът отново е срещу държавния орган НЕК, защото той не се разплаща с ТЕЦ-а. Преди 3 месеца миньорите взеха по две заплати, а с по една изплатена останаха работещите в администрацията. Последните пари, които са получили миньорите, са аванси през октомври. От тогава те не са взимали пари.

Междувременно заплатите на миньорите от "Черно море" в Бургас вече са преведени. Човек от администрацията замина с дискетата със заплатите към банката. Това каза пред kmeta.bg Иван Костадинов, сидикалист в рудника.

Миньорите обаче не вярват и продължават да са под земята. Техен колега е дежурен на банкомат, за да се увери, че наистина ще получат заплатите си.
Коментари: 0