Mitsubishi спира производството на първия сериен електромобил

Компанията обмисля да разработи ново електрическо превозно средство с подкрепата на Nissan

Mitsubishi спира производството на първия сериен електромобил

Снимка: Mitshubishi

Японският концерн Mitsubishi Motors планира да спре производството на електрически автомобил i-MiEV в края на тази година, съобщават международни издания.

I-MiEV хечбекът е първият в света електрически автомобил, произведен за общия пазар. От излизането му през 2009 г. са продадени около 33 хиляди автомобила.

Това е в пълен контраст с Leaf на Nissan Motor, около 500 000 от които са продадени от пускането му през 2010 г.

Причината за прекратяването на производството е спадът в продажбите на i-MiEV, както и желанието на Mitsubishi да намали разходите на фона на кризата. Продажбите на i-MiEV са бавни, а колите изостават от тези на съперниците по разстояния и други фактори.

I-MiEV с пет врати има електрически мотор с мощност 63 к.с. с., с едно зареждане на батерията автомобилът може да измине около 160 км. Този електрически автомобил също е произведен под марките Peugeot и Citroen. Цената на колата в някои страни достига 40-50 хиляди долара.

Компанията обмисля да разработи ново електрическо превозно средство с подкрепата на Nissan. По план новият модел ще е готов най-рано през 2023 г.

Партньорствата между автомобилните производители се увеличават на фона на засилващата се надпревара за разработване на електрически автомобили. Honda ще си партнира с General Motors за разработването на два електрически автомобила за Северна Америка.

Коментари: 0