Преговарящите са получили 5 варианта за ново име на Македония

По неофициална информация те са били представени по време на среща между гръцки и македонски преговарящи

Преговарящите са получили 5 варианта за ново име на Македония
4364 ~ 2 мин. четене

Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие). Това по неофициална информация са имената, съдържащи се в предложението на Матю Нимиц - посредникът, определен от ООН да води преговорите между Гърция и Македония за името.

По информация на македонската медия МКД те с били представени по време на среща между преговарящите от Гърция и Македония Адамантиос Василакис и Васко Наумовски. Въпросната среща беше проведена в централата на ООН в Ню Йорк.

Ако бъде избрано някое от предложенията, западната ни съседка ще може неформално да се нарича Нова Македония, Северна Македония и т.н. без „Република”. Това важи и в момента - официалното  име на държавата е "Бившата югославска република Македония", но в международната общност често е наричана просто "Македония".

Имената, както е обяснил самият Нимиц след срещата, са нова комбинация от негови стари идеи, които вече са познати на обществото. Той е коментирал, че очаква и Атина, и Скопие, да разгледат предложенията.

Съобщава се също, че предложението как официално да се нарича езикът е „македонски”.

От македонското правителство засега нямат коментар относно предложението на посредника в преговорите. От там заявиха единствено, че са ангажирани с решаването на проблема, който Гърция има с името „Република Македония”.

Решаването на спора между Атина и Скопие е важно условие Гърция да спре да се противопоставя на членството на Македония в НАТО и ЕС.

Спорът за името на Република Македония съществува от обявяването на независимостта на страната. От тогава съществува дипломатически проблем с името ѝ, което среща безпрецедентна съпротива от страна на Гърция. Според гръцките политици името „Македония“ е обидно за гърците и предизвиква объркване и морална вреда за Гърция. Според Атина използването на това име за държавата оставя впечатлението, че Македония е само Скопие и всичко, свързано с това име му принадлежи. Чрез правото си на вето Гърция не допуска признаването на независимата държава под това име. Заради този проблем Организацията на обединените нации (ООН) и Европейският съюз признават държавата, използвайки „временното“ (до разрешаване на спора) име the Former Yugoslav Republic of Macedonia (Бившата югославска република Македония) и в много официални и международни документи се използва това име.

Подкрепи Economic.bg